Un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi, în primăvara acestui an. Băiatul urma să meargă la grădiniţă abia din toamnă, dar conducerea şcolii îi convinsese pe părinţi să-l aducă la cursuri, ca să se obişnuiască. După această întâmplare, mai marii de la Guvern au anunțat că nicio școală nu va mai avea toaleta în curte.
Acum,ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că numărul şcolilor care au toaleta în curte a scăzut de la peste 2.300 în 2017 la circa 300 în acest an.
România este o școală cu doua fețe, una strălucitoare și nouă, iar cealaltă aproape să se dărâme. Nu prea învățăm sa fim mai buni, dar le cerem elevilor aceeași performanță în sisteme total diferite. Aproape 1200 de şcoli şi grădiniţe au toaletele în curte sau funcţionează în clădiri degradate. Altele sunt în şantier şi nu vor primi copii la început de an şcolar. Micuţii vor trebui să se înghesuie temporar în alte unităţi de învăţământ. Unele au tablete pe post de caiete, imprimante 3D și rulează proiecții hollywoodiene. Altele, nu au apă și canalizare, potrivit stiriletvr.ro
Pentru prima dată după revoluție, numărul elevilor scade sub 3 milioane. Sunt însă și câteva părți bune ale sistemului
CLUJ
Școala din Florești, Cluj, este construită de la zero și deservește unui număr de 900 de elevi din clasele primare. A fost inaugurată astăzi, este nou-nouță și construită după normele europene actuale. Mai mult de atât, are toate facilitățile pentru ca elevii să își poată desfășura activitatea în condiții foarte bune.
Este dotată cu laboratoare, spații anexe pentru laboratoare, cabinet medical cu sală de tratamente, sală de festivități, cabinet informatică, bibliotecă-sală de lectură, depozite material didactic, birou director, secretariat, contabilitate, arhivă, oficiu, boxă curățenie, grupuri sanitare, plus teren de tenis de câmp, teren de baschet, parcare, curte pentru recreere.
Tot acum a fost construită și o creșă la fel la standard europene, care va fi deschisă la mijlocul lunii octombrie. Cele două investiții se ridica la 16 milioane de lei, bani din bugetul local.
În zonă, școlile arată bine sau măcar decent, nu există nicio școală în oraș sau măcar prin împrejurimi care să poată fi dată ca exemplu negativ.
CRAIOVA
Clădiri vechi de aproape 100 de ani, în paragină, cu mobilier rupt sau toalete insalubre aflate în curte, fără apă curentă și, prin urmare, fără autorizații sanitare. Sunt condițiile în care unele școli își vor deschide porțile și anul acesta pentru mii de elevi din județul Mehedinți.
Este cazul elevilor de la Școala Izvorul Bârzii. Clădirea de zeci de ani vechime e în stare bună, dar o parte din ea este încălzită ca acum 100 de ani, cu sobe. Cu personal puțin, dascălii sunt cei care fac curățenie în clase. Din lipsă de bani, școala a fost zugrăvită doar parțial, iar materialele au fost cumpărate, deocamdată, pe datorie. În schimb, mobilierul e vechi, degradat, primit în bună parte de la alte școli care nu l-au mai folosit.
În satul Jugastru, copiii vor merge la grădiniță într-un local de 100 de ani, degradat. Cu 10.000 de lei, autoritățile au reușit să renoveze singura încăpere în care vor sta copiii. Celelalte clase sunt însă o ruină, iar edilul dă asigurări că acolo nu vor intra elevi. Din cele șase școli din comună nici una nu are autorizație sanitară.
În Mehedinți, în 162 de localuri de școală și de grădiniță vor începe din nou cursurile fără autorizația sanitară de funcționare. 29 de școli, patru grădinițe și două licee, majoritatea din Drobeta-Turnu-Severin, în care învață mii de copii, nu au nici autorizație de incendiu, din cauză că nu a fost respectat proiectul la construcție ori s-au făcut modificări care încălcau regulile PSI.
În schimb, de condiții excelente vor beneficia elevii Liceului de Arte Ioan Ștefan Paulian din Drobeta-Turnu-Severin. Cu mai bine de 250.000 de lei, fonduri venite de la Guvern prin PNDL 2, care au fost investiți în această vacanță, Școala a devenit una dintre cele mai atractive din orașul de la Dunăre. A fost reabilitată complet sala de festivități, școala are un pian nou, un laborator de informatică dotat după ultimele standarde și a fost cumpărat și un cuptor pentru arderea obiectelor din ceramică, pe care elevii talentați ai școlii le realizează. În liceul vocațional învață peste 500 de elevi, dintre care mai bine de 150 au talent la muzică, desen sau arte plastice și sunt pregătiți pentru universități de profil.
În județul Vâlcea, 19 unități de învățământ nu au la ora actuală sursă de apă potabilă. În plus, elevii sunt nevoiți să folosească grupul sanitar din curte, pentru că rețeaua de canalizare nu este funcțională, iar școlile nu au fose septice. Cinci dintre localuri se află într-un amplu proces de modernizare, cu fonduri de la guvern, însă lucrările nu se vor încheia prea curând, iar copiii vor face naveta la alte școli.
Școli cu probleme sunt în comunele Frâncești, Păușești Măglași, dar și în Pesceana. Unii primari se plâng că fondurile alocate pentru construirea de noi grupuri sanitare sunt insuficiente ori că nu pot demara lucrările de modernizare pentru că nu au găsit constructori.
Există și situații în care clădirile nu sunt funcționale din cauze neprevăzute. În Făurești, de exemplu, 18 preșcolari vor face anul acesta naveta la o altă unitate de învățământ pentru că grădinița lor a fost distrusă în urmă cu câteva luni, într-un incendiu.
Probleme sunt și în ceea ce privește starea tehnică a microbuzelor școlare. Mai mulți edili au cerut înlocuirea celor care au fost achiziționate în urmă cu 12 ani, dar guvernul nu a mai alocat fonduri în acest sens.
Dacă unele unități de învățământ se confruntă cu multe lipsuri în ceea ce privește dotarea și confortul oferit elevilor, altele vor primi copiii în săli bine amenajate, dotate cu echipamente moderne care să le faciliteze procesul de învățare.
La școala Gimnazială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai moderne unități din municipiu, învață în prezent 1 407 elevi. Multe dintre investiții au fost realizate de primărie, iar altele cu ajutorul unor sponsori. Unitatea de învățământ dispune de calculatoare și videoproiectoare în fiecare clasă și de table inteligente în trei săli de clasă. În școală predau doar cadre didactice titulare pe post. Din aproximativ 100 de profesori, doar șase sunt suplinitori, dar și ei sunt titulari în alte școli.
IAȘI
În județul Iași, aproape 124 000 de elevi se pregătesc pentru deschiderea anului școlar. Dintre aceștia, aproximativ 7000 sunt înscriși la clasa pregătitoare.
Deschiderea oficială a aut loc, de la ora 9.00, la școala „Mihail Kogălniceanu”, aflată în subordinea Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai autorităților locale vor merge apoi în mediul rural, la școala Generală din Oboroceni, comuna Heleșteni, apoi vor ajunge în Târgu Frumos, la Liceul Teoretic „Ion Neculce” și la Liceul Special „Moldova”.
Dincolo de festivități, realitatea din teren ne spune că, pe lângă instituțiile care le oferă elevilor diferite facilități și care există de obicei în orașe, întâlnim în continuare, în special în zonele sãrace din mediul rural, școli care au, de exemplu, grupul sanitar în curte.
Iar la acest capitol câteva dintre județele din regiunea Moldovei ocupă locuri fruntașe.
O problemă ar fi și lipsa autorizației de securitate la incendiu. Peste 100 de clădiri, care aparțin unităților de învățământ preuniversitar de stat din județul Iași nu au obținut deocamdată această autorizație.
O situație aparte este în comuna Sirețel. Pe fondul unor neînțelegeri dintre Consiliul Local și primar, nu s-a votat bugetul comunei, ceea ce afectează și începerea anului școlar.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Iași, în satul Humosu, de exemplu, astăzi încep cursurile doar copiii de grădiniță. Cei 150 de elevi vor merge la școală de miercuri.
În același timp, în județul Iași există și proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care vizeazã reabilitarea, consolidarea, modernizarea sau extinderea unor școli și grădinițe.
TIMIȘOARA
Printre liceele cu cele mai bune dotări se numără, bineînțeles, cele care înregistrează și cele mai bune rezultate: Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, Liceul Teoretic William Shakespeare, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic Grigore Moisil.
Din păcate, cele profesionale, spre exemplu Liceul Tehnologic Transporturi Auto sau Liceul Tehnologic Electrotimis, au unele dotări, însă sunt deja învechite.
L Liceul Teoretic Nikolaus Lenau s-au făcut investiții în ultimii ani și au două laboratoare, de fizică și chimie, dotate pentru secolul 21: mobilier nou, stații de lucru cu sistem powerlift, aripă de servicii suspendată, mese de lucru noi, sisteme de protecție.
În urmă cu câțiva ani s-au făcut și consolidări, reparații la structură, au fost înlocuite tâmplăria și planșeele, au fost îmbunătățite dotările educaționale, au fost cumpărate: mobilier, echipamente didactice și echipamente IT.
În total, s-au reamenajat atunci 18 săli de clasă, 5 laboratoare, biblioteca și sala de lectură, 5 cabinete și sala de muzică. Așadar, este, cu siguranță una dintre școlile unde copiii abia așteaptă să înceapă anul și unde învață cu plăcere.