Afacere de 540 de milioane de lei. Primarii își bat joc de programul Laptele și Cornul. Laptele și merele, o zi da, una ba. Sectorul 4 al Capitalei: laptele și merele nu ajung mereu. Anul trecut cornul venea din Teleorman

0

Guvernul a anuntat aprobarea unui buget de 540.474 mii lei pentru implementarea „Programului pentru scoli” in anul scolar 2019-2020. „Tot astazi, asiguram fondurile necesare pentru implementarea Programului pentru scoli, in anul scolar 2019-2020, de care vor beneficia aproximativ 1,9 milioane de copii. Prin acest program, prescolarii si elevii din invatamantul primar si gimnazial vor beneficia in timpul pauzelor de fructe, legume, lapte si produse lactate, produse de panificatie, dar vor fi si invatati cu privire la obiceiurile alimentatiei sanatoase.  

Valoarea totala a programului pentru scoli al Romaniei, in anul scolar urmator, este de aproximativ 540 milioane lei, bani asigurati de la bugetul de stat si din fonduri europene.

Este un program care se deruleaza de mai multi ani, apreciat de copii, si pe care il vom implementa in continuare”, a anuntat primul ministru in sedinta de Guvern.   Anul trecut, in multe judete Consiliile Judetene au lasat in seama primariilor cumpararea produselor din pachetele pentru elevi. Numai ca licitatiile s-au prelungit foarte mult, iar elevii au ramas luni intregi fara lapte si corn. Au existat chiar situatii in care elevii nu au primit deloc lapte si corn la scoala, nici masa calda promisa prin programul-pilot, iar de vina a fost birocratia. Pana cand au ajuns banii in judete, s-a terminat scoala.

La Băluță merele și laptele vine când se vrea

În sectorul 4 al Capitalei laptele și merele vin și nu vin. Anul trecut merele au cam lipsit, iar ieri laptele nu a ajuns în toate unitățile. Așa este în multe orașe ale țării. Laptele vine și nu vne, merele la fel. Anul trecut cornul venea din Teleorman, un corn tare și prost. Acum ele vin de la Vel Pitar.

În mai multe judete din tara elevii nu vor beneficia de programul „cornul si laptele” si vor fi nevoiti sa se bazeze exclusiv pe pachetelul adus de acasa.

Motivul: autoritatile competente nu au organizat din timp licitatiile ori, in cazul in care s-au organizat, acestea au fost contestate.

In judetul Braila, aproape 30.000 de elevi vor fi nevoiti sa vina la scoala cu mancare de acasa timp de doua luni cel putin, relateaza TVR.

Licitatia pentru lapte si corn a fost contestata in instanta, iar autoritatile locale dau vina pe birocratie si legislatia deficitara.

In Bacau, 50.000 de elevi nu beneficiaza de acest program, intrucat licitatia inceputa inca din luna aprilie nu s-a incheiat nici pana acum.

Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca laptele si cornul ar putea ajunge in scoli tocmai in luna decembrie.

Sursa citata mai noteaza ca, la nivel national, doar 20 de judete din 41 au inceput licitatii pentru pachetele alimentare in scoli.

Cei mai afectati vor fi copiii care provin din familii sarace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here