Primăria paralelă creată de Gabriela Firea unde se iau salarii uriașe degeaba. Banii Municipalității au fost aruncați pe salarii inutile

0

Nouă Companii Municipale din București și opt instituții subordonate Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prestează servicii identice. Angajați cu aceleași atribuții în fișa postului se găsesc și într-o parte, și în cealaltă. Într-un an, cheltuielile cu personalul celor nouă companii municipale depășesc 150 milioane de lei, iar cele ale instituțiilor sunt în jur de 100 milioane de lei, potrivit buletindebucuresti.ro.

La începutul anului 2018, Primăria Municipiului București (PMB) anunța înființarea a 22 (în prezent 20) de companii municipale care „au ca obiectiv administrarea mult mai eficientă a patrimoniului public și furnizarea serviciilor publice la standarde europene la prețuri mult mai mici decât cele actuale […] Personalul care va deservi aceste societăți va fi preluat din instituțiile subordonate CGMB. […] Astfel, în cadrul acestor reorganizări, se vor desființa actualele Regii și Administrații, (Administrația Străzilor, Administrația Lacuri-Parcuri, Administrația Fondului Imobiliar), însă angajații nu vor fi disponibilizați ci preluați de către noile companii.”

Cu toate acestea, la mai bine de un an și jumătate de la motivația scrisă în nota de fundamentare, multe dintre administrațiile subordonate primăriei continuă să existe. 

De exemplu, Administrația Fondului Imobiliar și Compania Municipală Imobiliara îndeplinesc aceleași servicii:

Există două Companii Municipale care corespund activității Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement: Compania Municipală Agrement și Compania Municipală Parcuri și Grădini. Pe lângă cele menționate mai sus, am identificat în regulamentele de organizare și funcționare a instituțiilor activități secundare care se întâlnesc și la CM. De exemplu, Administrația Străzilor se ocupă, printre altele, de funcționarea sistemului de iluminat al Municipiului București. În același timp, Compania Municipală Iluminat Public a fost înființată cu scopul de a presta „activitățile necesare asigurării serviciului de iluminat public.”

Buletin de București a analizat bugetele* celor zece Companii Municipale și celor nouă instituții pentru a identifica cheltuielile cu personalul, plătite din bani publici.**

*Bugetele IC sunt pe anul 2019, aprobate prin HCGMB nr. 194/23.04.2019, cu modificările ulterioare până la data de 30.06.2019. Cheltuielile cu personalul CM sunt obținute fie din estimări pe anul 2019 din bugete din 2018, fie din valori realizate pe anul 2018.
**Unele instituții își asigură un procentaj scăzut din buget din venituri proprii.

COMPANIE MUNICIPALA (CM)CHELTUIELI SALARIALE CM (MII LEI)INSTITUTIE CORESPUNZATOARE (IC)CHELTUIELI SALARIALE IC (MII LEI)
COMPANIA MUNICIPALA AGREMENT + COMPANIA MUNICIPALA PARCURI SI GRADINI BUCURESTI S.A.2.279 + 29.224Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement25.254
COMPANIA MUNICIPALA CIMITIRE BUCURESTI14.364Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane25.722
COMPANIA MUNICIPALA CONSOLIDARI79.2Administratia Municipala pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic12.135
COMPANIA MUNICIPALA IMOBILIARA BUCURESTI S.A.2.365AdministratiaFondului Imobiliar12.053
COMPANIA MUNICIPALA INTRETINEREA ARBORILOR SI SPATIULUI VERDE BUCURESTI3.932Directia de arhitectura peisagistica1.513
COMPANIA MUNICIPALA MEDICALA BUCURESTI S.A.3.901Camin pentru Persoane Varstnice al Municipiului Bucuresti – Academician Nicolae Cajal2.72
COMPANIA MUNICIPALA SPORT PENTRU TOTI S.A.9.384Clubul Sportiv al Municipiului Bucureşti4.576
COMPANIA MUNICIPALA STRAZI, PODURI SI PASAJE BUCURESTI S.A.22.601Administrația Străzilor21.223

În bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018 al Companiei Municipale Cimitire București, cheltuielile cu personalul sunt 14,364.62 mii lei, dintre care în jur de 13.500 mii lei merg către cheltuielile salariale. Estimările pentru anul 2019 adaugă la buget aproximativ 10.000 mii lei.

Comparativ, cheltuielile cu personalul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane pe 2019 depășesc 25.000 mii lei.

Fiecare dintre Companiile Municipale are directori și un consiliu de administrație. Acestea sunt printre funcțiile cel mai bine plătite. De exemplu, cei cinci directori ai Companiei Municipale Consolidări au primit, în decursul unui an, 846.464 RON.

În ciuda comunicatului de presă menționat la început, numărul personalului a crescut. Nu există nicio mențiune a împărțirii atribuțiilor din fișa postului între doi angajați care au fost desemnați să se ocupe de același lucru. Așadar, mulți dintre angajații Companiilor Municipale sunt plătiți pentru a realiza o muncă deja îndeplinită de personalul de la instituțiile respective. Buletin de București a realizat un tabel cu numărul angajaților declarați în organigramele instituțiilor.

COMPANIE MUNICIPALA (CM)ANGAJATI CMINSTITUTIE CORESPUNZATOARE (IC)ANGAJATI IC
COMPANIA MUNICIPALA AGREMENT+ COMPANIA MUNICIPALA PARCURI SI GRADINI BUCURESTI S.A.273+730Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement385
COMPANIA MUNICIPALA CIMITIRE BUCURESTI426Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane336
COMPANIA MUNICIPALA CONSOLIDARI832Administratia Municipala pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic98
COMPANIA MUNICIPALA IMOBILIARA BUCURESTI S.A.54Administratia Fondului Imobiliar158
COMPANIA MUNICIPALA INTRETINEREA ARBORILOR SI SPATIULUI VERDE BUCURESTI253Directia de arhitectura peisagistica15
COMPANIA MUNICIPALA MEDICALA BUCURESTI S.A.215Camin pentru Persoane Varstnice al Municipiului Bucuresti – Academician Nicolae Cajal40
COMPANIA MUNICIPALA SPORT PENTRU TOTI S.A.108Clubul Sportiv al Municipiului Bucureşti70
COMPANIA MUNICIPALA STRAZI, PODURI SI PASAJE BUCURESTI S.A.442Administrația Străzilor453

În organigramele instituțiilor și ale CM se poate observa cel mai bine faptul că primarul Gabriela Firea a înființat multe companii care deservesc aceluiași scop ca alte instituții mai vechi. Prin urmare, banii publici acordați cheltuielilor salariale s-au dublat, însă serviciile prestate de angajați sunt aceleași.

Primarul Gabriela Firea a declarat, în 2018, că Administrația Străzilor se va desființa și că angajații vor fi repartizați la Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, însă instituția încă activează. Mai mult, în anul 2019 au fost publicate patru anunțuri de angajare pentru ocuparea a 21 de posturi vacante. De asemenea, Administrația Fondului Imobiliar, altă instituție despre care s-a anunțat că va fi închisă, a avut în 2019 trei anunțuri de concurs pentru 6 posturi, toate în departamentul de audit intern.

În 2018, în urma unui proces inițiat de un grup de membri USR, Companiile Municipale au fost declarate ilegale deoarece înființarea lor a fost votată doar de jumătate din consilierii generali, în loc de două treimi. Ele au continuat să funcționeze în ciuda deciziei instanței. Pe 31 iulie, cele 20 de Companii Municipale au fost reînființate datorită unei Ordonanțe de Urgență adoptată de guvernul Dăncilă care permite adoptarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu votul a jumătate plus unu din 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here