Firea transformă companiile municipale în SRL-uri. Angajații Municipalității au început să protesteze. Dăncilă, ALDE și Băsescu au ajutat-o pe Firea să „privatizeze” Primăria Capitalei

0

Aleșii generali ai Capitalei PSD și ALDE au votat pentru transformarea Companiei de Iluminat Public din societate pe acțiuni în SRL. Miza, delegarea directă a serviciului fără ca Municipalitatea să mai aibă nevoie de acodul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Potrivit surselor noastre, și alte companii municipale ar urma să fie transformate în SRL-uri.

Astăzi a avut loc un protest spontan al groparilor pe aleea principală a Cimitirului Bellu din București.

Nu este nicio glumă. Ceea ce vedeți în imagine sunt angajați ai Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București, care protestează față de o decizie a primăriei Capitalei. Autoritățile municipale vor să treacă toată activitatea de la Administrația Cimitirelor la o Companie Municipală a cimitirelor. Compania face parte din Holdingul Municipal revotat la ultima ședință a Consiliului General.

”Salariații din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane protestează împotriva delegării către companiile municipale a gestiunii cimitirelor și lipsei de dialog a Consiliului General al Municipiului București și a Primăriei capitalei cu angajații.”, susțin angajații.

Pe scurt, oamenii se tem să rămâna fără un loc de muncă dacă acceptă trecerea la Holding. Nu sunt singurii care sunt nemulțumiți. Și angajații de la Administrația Străzilor au organizat un protest spontan.

Reprezentanții primăriei Capitalei au declarat în trecut că oamenii nu vor avea de suferit. Că vor rămâne în aceleași condiții. Totuși, aceste declarații nu-i mulțumesc pe gropari, drumari și alți angajați ai celor două instituții. De ce? Ei susțin că după ani întregi munciți în sistem nu vor mai avea parte de beneficiile unui job în care au stat 20 de ani. Este vorba de salarii, concedii. De pildă, în loc de 30 de zile de concediu, vor avea doar 21. 

Dacă primăria va reacționa în vreun fel la protestul groparilor și drumarilor din București, voi prezenta și reacția lor.

Proteste și în fața Primăriei

Mai mulţi membri Rezist protestează, marţi, în faţa Primăriei Capitalei, împotriva Companiilor Municipale. La PMB are loc şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar pe ordinea de zi se află mai multe proiecte care privesc şi aceste societăţi.

Membrii Rezist au venit, marţi, la Primăria Capitalei, cu mai multe pancarte şi spun că protestează împotriva Companiilor Municipale, înfiinţate de Primăria Capitalei.

„De ce protestăm în faţa Primăriei Capitalei? Multiplele tentative ale Gabrielei Firea de a legaliza prin acţiuni ilegale cele 24 de companii prin care toacă bugetul Bucureştiului, fără a mai da socoteala cuiva. Există o lipsă de transparenţă în deciziile pe care le ia, lipsa de interes pe care o afişează în ceea ce priveşte problemele bucureştenilor, pomenile electorale pe care le dă pentru a câştiga capital politic, distrugerea spaţiilor verzi sunt doar câteva motive pentru care aceast membru PSD ar trebui să se retragă definitiv”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Cristian Dide, iniţiatorul protestului.

Cum a legalizat Firea companiile ilegale

Cu ajutorul majorității PSD-ALDE, a voturilor PMP și a OUG care a modificat Codul Administrativ, cele 20 de companii municipale desființate prin hotărâre definitivă a Curții de Apel București, au fost ”introduse în legalitate”, adică practic reînființate.

Hotărârea de reconfirmare a înființării celor 20 de companii din cadrul Holdingului Municipal, a fost votată cu 29 de voturi ”pentru” si 16 „împotrivă”, ceea ce înseamnă majoritate absolută. Aceasta a fost însă obținută cu ajutorul votului consilierilor PMP.

”Oamenii lui Traian Băsescu nu au ținut cont de munca noastră de 3 ani de zile de a împiedica sifonarea banului public. Consilierii PMP i-au făcut jocul Gabrielei Firea. Cu toate acestea, companiile municipale ramân ilegale, iar cu hotărârile de astăzi voi merge în instanță la anulare”, a scris consilierul USR Ana Ciceala pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here