Narcis Neaga, „groparul autostrăzilor” ar putea fi demis. Exclusiv. Omul vehiculat de presă ca nou șef la CNAIR a vorbit cu Piața Presei

0

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut, luni, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, revocarea lui Narcis Neaga din funcţia de director general interimar al CNAIR, informează un comunicat al Guvernului.

„În urma analizei din care au rezultat întârzieri nejustificate şi un slab management al conducerii CNAIR în implementarea proiectelor de infrastructură de transport şi având în vedere determinarea Guvernului de a nu mai admite întârzieri în realizarea investiţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, revocarea lui Narcis Neaga din funcţia de director general interimar al CNAIR”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, decizia vine după ce premierul a cerut Departamentului pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură o analiză referitoare la stadiul mai multor proiecte de investiţii în infrastructura de transport.

„Astfel, premierul a solicitat explicaţii cu privire la întârzierile de proiectare şi execuţie pentru tronsoanele 2 şi 3 ale autostrăzii Sibiu – Piteşti, precum şi la întârzierea lansării procedurii de execuţie pentru tronsonul 4 al aceluiaşi proiect. Totodată, şeful Executivului a cerut să îi fie prezentate explicaţii cu privire la faptul că nu a fost relansată procedura de licitaţie pentru execuţia secţiunilor 3 şi 4 din drumul expres Piteşti – Craiova, ca urmare a contestării procedurilor iniţiale. În acelaşi timp, prim-ministrul şi-a exprimat ferm nemulţumirea legată de faptul că actuala conducere a Companiei Naţionale pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a dezinformat în legătură cu stadiul lucrărilor pentru loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deja, asumate a fi finalizate la sfârşitul anului 2018”, se precizează în comunicatul citat. 

Bașulescu- nu știu nimic că aș putea fi numit în locul lui Neaga

Luni, pe rețelele de socializare și în media a fost vehiculat un nume, Mihail Bașulescu, ca înlocuitor al lui Narcis Neaga. Piața Presei l-a contactat pe Bașulescu. Acesta a explicat că nu știe nimic e numire și că nu a fost contacta.

Cine este Narcis Neaga?

Narcis Neaga este de profesie inginer mecanic în urma absolvirii în anul 1985 a Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului de Politehnic din Cluj-Napoca. În perioada 1998-2011, noul director a absolvit mai multe cursuri de pregătire şi calificare la Institutul Român de Marketing, respectiv Procomunita (Sibiu).

În perioada 1985-1992 a deţinut multe funcţii la Mirfo SA din Tg. Jiu, iar următorii doi ani a deţinut funcţia de inginer responsabil de marketing la Intercomputer SA din aceeaşi localitate. Următorii şapte ani a activat la COMPA SA Sibiu, producător de componente pentru industria auto. Neaga a menţionat în CV că în anul 2000, compania COMPA şi-a crescut cifra de afaceri la export de la 12% la 28%, an în care a deţinut postul de manager de marketing. Şase luni din anul 2001 a fost director de cabinet la Ministerul pentru IMM-uri, iar apoi consilier la Ministerul Dezvoltării şi Prognozei.

Narcis Neaga şi-a început cariera la Compania de Drumuri în mai 2002, atunci când a deţinut funcţia de Director al Direcţiei de PPP. În CV, noul director menţionează pentru perioada amintită că a fost “negociator si/sau membru al echipelor de negociere a contractelor de PPP cu valoare totala de peste 2,5 miliarde Euro“. Trebuie menţionat faptul că în acea perioadă (2002-2005), singurul contract de o asemenea valoare a fost cel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania cu americanii de la Bechtel. 

Din martie 2005 şi până în iunie 2006, Neaga a fost şeful Serviciului de derulare a proiectelor PPP, iar mai apoi a condus Direcţia care s-a ocupat de “supravegherea“ Autostrăzii Bucureşti-Braşov.  La realizările importante, noul director menţionează în CV anul 2006, atunci când “cu mine ca Director al Directiei Autostrada Bucuresti – Brasov, CNADNR a semnat primul  contract de tip Design & Build finantat de la buget, cu o valoare de 200 mil. Euro, contract conceput si negociat de o echipa condusa de mine. “

În ultimele 12 luni, din funcţia de director al Direcţiei de Concesiuni, Neaga a avut ca atribuţii “intocmirea strategiei CN ADNR SA pentru domeniul de concesiune/PPP şi gestionarea a 8 (opt) proiecte de concesiune, cu o valoare totala de aprox. 20 miliarde Euro“.

Director cu patru case

Când vine vorba de avere, Neaga a reuşit în cei 54 de ani, să acumuleze nu mai puţin de patru locuinţe: 2 apartamente şi 2 case de vacanţă. Ambele apartamente au fost achiziţionate în 2003, unul dintre ele fiind locuinţă de serviciu, pe care a cumpărat-o de la CNADNR în rate pe o perioadă de zece ani. Neaga mai deţine un teren intravilan de 1237 de metri pătraţi în Tuzla. Noul director este proprietarul unui autoturism VW, fabricat în 2007.

Anul trecut, noul şef al CNADNR a avut venituri de 68.924 de lei, conform declaraţiei de avere.

Narcis Neaga a fost director general al CNAIR în perioada 2012-2015. În această perioadă a luat mai multe măsuri eronate care au dus în final la probleme masive de calitate la lotul 3 din autostrada Sibiu Orăștie. Printre acestea rezilierea contractelor de consultanță semnate cu firma Consitrans, deschiderea traficului pe lotul de autostradă cu două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014, respingerea unor soluții tehnice tip tunel care ar fi ajutat la evitarea alunecărilor masive de teren. Narcis Neaga a intrat inclusiv in atenția procurorilor DNA, de care a scăpat prin invocarea unor excepții de neconsituționalitate, ridicate prima dată de Alina Bica.

Neaga a fost numit, în martie, membru în consiliul de administraţie al CNAIR. Asociaţia Pro Infrastructură a spus atunci că perioada în care Narcis Neaga a condus CNAIR a fost „cea mai nocivă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România din ultimii ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here