Programul Stop Fumat funcționează doar pe hârtie. Medicii de la Marius Nasta: Vă sunăm noi când avem întreg tratamentul

0

Românii care vor să renunţe la ţigări pot beneficia de consultaţii şi medicamente gratuite. Teoretic. Pacienţii se plâng că în unele centre STOP FUMAT nu există bani de pastile şi sunt puşi pe listele de aşteptare. Tratamentul durează două luni, iar cine îşi permite poate cumpăra medicamentele cu rețetă, direct din farmacii. Autorităţile îi contrazic și susțin că nu sunt probleme.

„Vă sunăm noi ca să stabilim programarea pentru consultaţia medicală în momentul în care vom fi siguri că avem toată medicamentaţia ce vă trebuie pentru întreg tratamentul.”

Răspunsul acesta îl primesc toţi pacienţii care vor să renunţe la ţigări şi care sună la Institutul Marius Nasta din Capitală. Aici funcţionează unul din centrele de consiliere pentru fumători. Medicii spun că sunt nevoiţi să îi treacă pe oameni pe lista de aşteptare pentru că în ultima vreme nu au existat bani pentru medicamente.

La „Marius Nasta”, unde vin cei mai mulți pacienți, au fost trecuţi pe lista de aşteptare în ultima lună şi jumătate, 70 de fumători.

Medicii spun că va dura aproximativ o lună până când vor ajunge medicamentele în institut. În toată ţara sunt şase centre STOP FUMAT: două în Capitală şi câte unul în Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş şi Focşani. Medicamente există momentan doar în patru. Iar la Institutul „C.C. Iliescu”, de exemplu, mai sunt medicamente numai pentru şapte pacienţi.

Ministerul Sănătăţii susţine că programul Stop Fumat funcționează şi că nu a fost întrerupt niciodată. Mai mult, autorităţile spun că nu există pacienţi pe listele de aşteptare. Anul trecut, prin programul ministerului, peste 1100 de persoane au primit medicamente care sa le ajute sa renunțe la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here