Compania de telefonie care ar putea pleca din România!

0

Grecii de la OTE aduc 800 mil. euro pentru a şterge datoriile istorice generate de operaţiunile mobile ale Telekom (fostul Cosmote) şi deschid calea către un exit de pe piaţa din România

Grupul elen OTE, acţionarul majoritar al grupului Telekom România, a decis în luna aprilie a acestui an să aducă 800 de milioane de euro la capitalul social al companiei de telefonie mobilă din grup, fosta Cosmote România, operaţiunea fiind realizată prin emiterea de acţiuni noi.

„Suma subscrisă de către Hellenic Telecommunications Organization – S.A. (OTE Ð n. red.) este de 799.999.996 euro echivalentul a 3.718.719.980 lei, pentru 371.871.998 acţiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare“, conform deciziei luate de acţionarii operatorului în cadrul unei adunări extraordinare care a avut loc în data de 24 aprilie.

Telekom România, fostul Romtelecom, la care statul român deţine un pachet de 45,99% din acţiuni, nu a participat la operaţiunea de majorare a capitalului. Doar compania de stat Radiocom, care deţine un pachet simbolic în companie a participat la majorare, însă cu o sumă infimă, de 20 de lei, pentru care a primit două acţiuni.

Chiar dacă OTE, care deţine 70% din Telekom Romania Mobile Communications a adus 800 mil. euro, iar Telekom România care deţine 30% din companie nu a adus niciun leu şi nu a cumpărat nicio acţiune nouă, structura acţionariatului a rămas intactă după operaţiune – OTE cu 70% şi fostul Romtelecom cu 30% (plus pachetul nesemnificativ al Radiocom).

Care este de fapt scopul acestei tranzacţii? Practic grupul elen OTE şi-a asumat astfel pierderile generate de operaţiunile de telefonie mobilă din România, rezolvând astfel problema datoriilor istorice către grup ale firmei din România (evaluate la aproximativ 600 mil. euro în urmă cu 3 ani) şi deschizând calea către o tranzacţie de vânzare a operaţiunilor de pe piaţa locală.

Conform datelor din piaţă, grupul german Deutsche Telekom a scos la vânzare operaţiunile din România cu intenţia de a realiza o tranzacţie în acest an, de preferinţă înainte de licitaţia pentru spectrul radio 5G organizată de stat în această toamnă.

Problema generată de aceste datorii ale fostului Cosmote România către grupul OTE a fost cea care a împiedicat fuziunea dintre Cosmote şi Romtelecom în momentul în care, în anul 2013, grecii şi reprezentanţii statului român au agreat integrarea operaţională a celor două companii. Înţelegerea din 2013, agreată între fostul CEO al Telekom România Nikolai Beckers şi fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica, este cea pe baza căreia a fost redesenată structura de conducere comună a celor două companii. Pentru că statul român şi OTE plus Deutsche Telekom nu s-au înţeles în 2013 pe tema datoriilor istorice ale Cosmote, în contextul în care Atena nu a dorit să-şi asume la acel moment problemele din România, fuziunea juridică dintre cele două companii nu a avut loc, iar cele două companii funcţionează şi în prezent ca entităţi separate.

Grupul Telekom România, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, a înregistrat în 2018 cele mai mari pierderi nete şi cele mai mari datorii dintre giganţii din telecom activi pe piaţa locală de comunicaţii, rezultă din bilanţurile depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice.

Cu totul, grupul Telekom a raportat afaceri de 4,7 mld. lei (1 mld. euro), pierderi nete de 784,5 mil. lei şi datorii totale de 6,2 mld. lei cu un număr de puţin peste 6.000 de angajaţi. Chiar şi în condiţiile în care pierderile Telekom s-au redus cu peste 40% faţă de anul precedent, acestea rămân cele mai mari din industrie.

În ceea ce priveşte datoriile grupului, acestea au fost la finele anului 2018 de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro), mai mari decât cele ale companiei de cablu RCS&RDS, care avea datorii totale de 5,4 mld. lei la finele aceleiaşi perioade.

Regăsiţi mai jos principalele elemente din deciziile luate de AGA extraordinară a Telekom Romania Mobile Communications, care au fost publicate în Monitorul Oficial:

„Următoarele hotărâri au fost adoptate cu unanimitate de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor,
la şedinţa din data de 24.04.2019:

1. Iniţierea majorării de capital social al Telekom Romania Mobile Communications – S.A. cu suma de
3.718.720.000 de lei, prin emiterea unui număr total de 371.872.000 acţiuni ordinare (ãAcţiuni noi“) cu o valoare
nominală de 10 lei, de la 159.374.752 la 531.246.751, după cum urmează:
– Acţiunile noi vor fi emise în schimbul contribuţiei în numerar a acţionarilor Telekom Romania Mobile
Communications şi/sau a OTE – S.A. care şi-a exprimat intenţia de a susţine financiar şi să participe în majorarea
de capital a Telekom Romania Mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here