Zeci de bucureșteni se plâng că nu au apă caldă. RADET tace, Gabriela Firea spune că se fac investiții, dar nu a plătit subvenția. Care este soluția?!

0

Zeci de bucureșteni reclamă că nu au apă caldă de zile întregi, iar cei de la dispeceratul RADET spun că vor verifica și vor reveni. În tot acest timp, edilul-șef al Capitalei susține că nu este adevărat și că au început investiții masive în sistemul de termoficare. Pe de altă parte, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, nu ar fi achitat subvenția necesară acoperirii costului de producere si livrare a energiei termice necesare încălzirii apei calde.

Liberalul Gabriel Dumitrașcu a explicat, pentru Piața Presei, care este soluția ca bucureștenii să nu rămână fără apă caldă și căldură, având în vedere că RADET este în faliment:

Încercând să rezolve cu superficialitate problema insolvenței RADET, primăria a dus-o în faliment. Riscăm că bucureștenii să nu mai aibă asigurat serviciul de apă caldă și căldura din cauza unor meschinării și năravuri politice. Ne-au demonstrat, încă odată, că soluții de guvernare și administrare nu au, în schimb, fac jocuri cinice pe spatele bucureștenilor.

RADET a fost doar operatorul sistemului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Vazînd nesusținerea financiară din partea PMB, dar și bâjbâielile, lipsa de profesionalism și numirile pe criterii de cumetrie a conducătorilor mandatați să gestionezea insolvența RADET am anticipat falimentul. Am cerut public doamnei primar general la începutul anului să convoace o dezbatere pentru identificarea unei soluții juridice și instituționale. Doamna Firea a avut că singură soluție: confirmarea companiei Energetică, declarată ilegală. Partidele din opoziție și o facțiune a celor aflate la putere în Consiliul General au respins propunerea.

Termoenergetica, greu de înființat

PNL a refuzat și de această dată tentația unei opoziții negativiste și sterile, care nu dă soluții alternative ci doar contestă și împinge adversarul politic la greșeală, ostilizând electoratul în ideea unui vot negativ masiv. Liberalii nu sunt în opoziție cu bucureștenii ci doar cu administrația Firea și de câte ori am putut ne-am implicat pentru rezolvarea problemelor bucureștenilor, indiferent cu cine au votat și indiferent că ne-am expus criticilor colegilor de opoziție. Am propus și argumentat  înființarea în legalitate a noii companii Termoenergetică, care să funcționeze mai performant, pe baza standardelor de management corporativ, această urmând să preia operarea sistemului centralizat de termoficare de la falimentarul RADET.
Proiectul PNL a fost dezbătut cu toate forțele politice din Consiliul General și în final aprobat.

Au trecut 7-8 săptămâni de la aprobarea înființării Termornergetica și executivul primăriei nu a fost capabil să înregistreze la Registrul Comerțului societatea astfel încât această să fie funcționala la momentul falimentului RADET. Acesta e motivul pentru care au cerut amânarea aplicării hotărârii de faliment. În plus, doamna primar general nu a înțeles că am oferit o soluție, dar această soluție dă rezultate bune doar dacă societate este populată cu profesioniști, nu cu politruci și rude. Concluzia mea este că PSD-ului poți să-i pui pe tavă soluții care merg în toată lumea, ei reușesc să le compromită prin atitudine și năravuri și să le facă neoperaționale. Acesta e motivul cel mai serios pentru care odată cu schimbarea primarului general și a majorității din Consiliul General, trebuiesc evaluați directorii și selectați doar aceia cu reale calități profesionale demonstrate.

 Dar dincolo de construcția juridică și instituțională, asigurarea energiei termice și a apei calde ține de intensitatea și ritmul investițiilor PMB în modernizarea rețelelor de transport și distribuție. Nici din această perspectivă lucrurile nu stau bine. Analizați cifrele din buget și vă apucă de acum frigul.

Prețul gigacaloriei achitat în prezent de populație este un preț corect?

Gabriel Dumitrașcu: Răspunsul nu poate fi decât nuanțat și depinde de perspectiva din care îl privești.Prețul cu care CET-urile vând gigacaloria RADET este în jur de 223 lei. Adăugând costurile de transport , distribuție și costurile cu pierderile tehnologice, prețul real este de 524 lei/gigacaloria. Din prețul real, prețul energiei termice plătite de  populație este de163 lei/gigacaloria. Rezultă că pentru fiecare gigacalorie consumată de cei 1,2 milioane de consumatori racordați la sistemul centralizat, PMB suportă diferența de 361 lei/ gigacaloria. Țineți cont că în fiecare an sunt subvenționate în medie 3,2 milioane gigacalorii. Asta înseamnă că în 2019 doar subvenția plătită pentru energia termică depășește 1,2 miliarde. Raportat la veniturile totale ale PMB de 3,8 miliarde lei, reprezintă aproape o treime din buget.

Dacă avem în vedere că bugetul Bucureștiului se constituie din contribuțiile tuturor celor ce locuiesc, muncesc sau au proprietăți aici, rezultă că sunt 800 mii de cetățeni care doar contribuie fără a beneficia de energie termică subvenționată. Pentru că acest sistem de subvenționare nu este sustenabil, legea prevede că din 2021 doar persoanele vulnerabile vor mai primi subvenția la căldură. În același timp, prețul întreg de 524 lei/gigacalorie este greu de suportat de cele mai multe familiile care au venituri ceva mai mari decât pragul de vulnerabilitate. Există două soluții de a face prețul suportabil. Prima constă în investiții care să conducă la scăderea pierderilor și a consumurilor specifice, a două pleacă de la posibilitatea prevăzută în legislația comunitară de a subvenționa, în anumite condiții, o parte din costul unui serviciu public de interes general și neabordată pâna acum de PMB. Sunt hotărât să fac ceea ce trebuie și să reduc șocul unui preț mare, reducând la maximul posibil costul încălzirii centralizate.

Totodată, am propus pentru ceilalți 800 mii de bucureșteni un program de stimulare a înlocuirii actualelor sisteme individuale de încălzire cu unele mai performanțe energetic, care să reducă prețul încălzirii, dar care să aibă și emisii mai reduse, contribuind semnificativ la scăderea poluării aerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here