Sute de mii de români nu au putut vota. Dăncilă, Meleșcanu și Carmen Dan nu văd nicio problemă. Legea prevede dosar penal pentru împiedicarea dreptului la vot

0

Sute de mii de români nu au putut vota duminica trecută la alegerile europarlamentare și la referendumul privind justiția, deși au stat la cozi și 10 ore. Motivul: prea puține cabine de vot, ștampile și secții de votare, mai ales în străinătate. Potrivit calculelor, dacă votau toți cei aflați la cozi: PSD era pe locul 3, după PNL și USR.

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale (art. 385 Cod penal)

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este: atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Este de semnalat că incriminarea este destul de ambiguă, exprimarea “atac, prin orice mijloace, asupra localului secției…” lăsând loc unor interpretări variate. De exemplu, aruncarea cu produse alimentare (roșii, ouă etc.) în clădirea respectivă, ar putea fi considerat atac, prin orice mijloace. Desigur, fapta nu este una de lăudat, dar posibilitatea de a o califica drept infracțiune este exagerată.

Tentativa impiedicarii exercitării drepturilor electorale se pedepseste, fiind prevazuta expres in art. 393 Cod penal.

Șefii de secții le-au închis ușa în nas, deși au stat 10 ore la coadă

Cornel Codreanu: La Gandia (Valencia), Spania, am făcut 50 de kilometri, am stat ore în șir la rând cu fetița mea fără să putem vota. La orele 21.00 ne-au închis ușile în nas. Am plecat acasă plângând… În 50 de ani de viață nu m-am simțit atât de umilit!

Stelian Iavorschi: La Antwerpen am votat la 22.40, după mai bine de 11 ore de stat la coadă. De la ora 20 au început să se organize cei de la poliție. Cu 20 de minute înainte de ora 21 au început să bage toată lumea în hotelul unde era secția de vot. În jur de ora 23 mai erau cred că peste 200 de oameni ce așteptau să voteze. La 8.30 eu m-am înregistrat, apoi am așteptat mai bine de 2 ore să întru în cabină. Când am plecat, cele două doamne de la tablete încă înregistrau oameni. Totul a depins de bunăvoința și interesul președintelui de secție. Deci dacă în Antwerpen mergea sistemul la ora 23, normal trebuia să meargă și la München, Amsterdam, Haga…

Maria David: Asta s-a întâmplat peste tot… și nouă ni s-a închis ușa în față, chiar noi urmăm să intrăm… am sperat că vom intră până în ultima clipă. Mai erau cam 200 de persoane în spatele nostru, în momentul închiderii. 

Marcel Rimbu: Vrem vot electronic.

Dorin Răul Fizeşan: Să vă spun adevărul din diaspora! Și-au bătut joc de noi, MAE și PSD! Ne-am împins că animalele din cauza lipsei de organizare și nu noi suntem de vină, oamenii fără legi ar face numai rele, așa și aici, fără o organizare bine pusă la punct am fost și noi brutali, dar și dacă ne organizăm tot nu apucăm să votăm toți, deoarece nu au fost secții de votare suficiente.

Nu îmi plâng de milă că sunt ars de soare, că am stat în picioare 8 ore, că ne-am călcat unul pe altul pe picioare dar să vezi femei gravide, părinți cu bebe mic… în aceeași situație, ce spuneți?

Și toate adunate… dar totuși cel mai grav este că mulți dintre noi nu am reușit să votăm! La Offenbach de exemplu BEC spune că au votat 1500 de persoane, dar cum să fie adevărat când chiar la ora 21:30 mai erau cel puțîn 1400 de persoane care nu au votat.

Respect poliției germane și Crucii Roșii care ne-au adus apă, chiar și limonadă în unele locuri, ne-au tolerat și chiar ne-au ajutat. În Berlin ambasadorul României a deschis larg ușile pentru oameni că aceștia să poată vota în continuare. Un avocat german s-a oferit să strângă dovezi pentru a putea da în judecată BEC și MAE, primarul amsterdamului a ieșit la români și le-a spus că alegerile organizate de România nu sunt democratice și că e alături de români! Și cu toate astea… BEC spune răspicat „NU PRELUNGIM ORARUL DE VOTARE”!

Gheorghe Bossu În Neustadt am stat la coadă de la ora 14 până la ora 19:30 și în față noastră cred că mai erau câteva sute de oameni foarte slabă organizație au avut la început 4 ștampile și o tabletă. Rușine, Meleșcanu.

Ștefan Mancas: În Verona ni s-a comunicat de către responsabilul secției de votare că softul a fost închis de la guvern și nu poate face nimic și a sunat la poliție și am. Am fost dați afară deși fizic eram la 2 metri de urne după 6 ore de așteptare. 

Măriuța Tudor: Am făcut 100 km, am stat la coadă 5 ore la 20,55 printr-o busculadă am ajuns în secția de votare DOAR eu. La băiat i s-a închis ușile în fața. Alți 100 km mâine la muncă.

Valentin Ionuț Bană: Oameni buni, sunt din Germania, acum am ajuns acasă, am plecat de dimineață de la 9, nu am apucat să votez, nici eu și nici alte câteva zeci de mii, cum este posibil așa ceva, să stai 12 ore în picioare, fără să te deplasezi câțiva metri mai în față, nu am mâncat, au venit de la crucea roșie să ne de-a apă, bătaie de joc, au plănuit tot în așa fel să nu apucăm să votăm, frică lor mare era de diaspora, și foarte mulți dintre voi nu ați ieșit la vot, sau ați votat PSD.  Va meritați soarta, eu am ieșit la vot pentru voi, eu în țară nu mă întorc și nici nu am pe nimeni acolo, am ieșit pentru voi, pentru viitorul vostru și pentru ura pe care o port față de hoții din Parlament, din cauza lor suntem aici. 

Eric Rol: În Basel, Elveția, m-am pus la coadă la ora 13:40. Am apucat să votez la ora 19:52! A meritat toată așteptarea. Toată lumea foarte civilizată și am simțit că NIMENI nu votează cu PSD-ul! Felicitări tuturor celor din Diaspora și nu numai! 

Vîlcu Marinel: La Stuttgart am stat 8 ore și n-am apucat să votez. La fel că alte câteva sute de oameni.. Și-au bătut din nou joc de noi.

Ionela Bucur: În Hamburg nu am avut nici o șansă. După 6 ore de așteptat în ploaie a trebuit să plecăm pentru că ni s-a închis ușa în fața. S-au mișcat foarte greu toată ziua. Cei veniți la 7 dimineața au votat la ora 16. 

Lavinia Belu: În Geneva ne-a prins ora 21.00 în clădire și nu am reușit să votăm decât 15-20.

Elena Stegarescu: Nu am mai putut vota! 9 ore am stat la coadă, că în final, după ce ne-au lăsat să intrăm în curtea interioară a Consulatului Român din Munchen, să ne anunțe că Bucureștiul a închis secția de votare din cauza sistemului de scanare! În jur de 1000 de oameni nu am putut vota astăzi! Și mulți alții au reuntat pe parcursul zilei! 9 ore de stat la coadă, fără un final fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here