LIVE Papa Francisc a ajuns în România. Prima zi a vizitei Papei. Care este programul și cu cine se va întâlni

0

UPDATE Papa Francisc a ajuns în România, unde va efectua o vizită de trei zile. Suveranul Pontif va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, la ora 11:25, ceremonia oficială urmând să aibă loc la Palatul Cotroceni, în jurul orei 12.

Vă prezentăm mai jos imagini LIVE cu vizita Papei Francisc, transmise de televiziunea publică, (broadcaster oficial al evenimentului).

Preşedintele român şi Sanctitatea Sa Papa Francisc vor avea convorbiri tête-à-tête, iar începând cu ora 13:05, în Sala Unirii, se va desfăşura întâlnirea cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi corpul diplomatic.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi vineri, 31 mai a.c., pe Sanctitatea Sa Papa Francisc la Palatul Cotroceni. Vizita Apostolică în ţara noastră are loc în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Vizita de stat a Sanctităţii Sale se desfăşoară la invitaţia Preşedintelui Klaus Iohannis, care a adresat această invitaţie în luna mai 2015, cu ocazia aniversării unui sfert de veac de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun. Ulterior, în martie 2017, invitaţia a fost reînnoită prin scrisoarea transmisă de către Preşedintele României Sanctităţii Sale”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi Sanctitatea Sa vor susţine discursuri. Tot la Palatul Cotroceni, Papa Francisc va avea o întlâlnire și cu Viorica Dăncilă.

„Preşedintele României apreciază că vizita Papei Francisc în România este un prilej fericit de a aduce laolaltă credincioşii creştini ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis va fi alături de Sanctitatea Sa la câte o ceremonie religioasă dedicată fiecărui cult”, potrivit sursei citate.

De la ora 15,45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16,15, cu Sinodul Permanent al BOR.

Papa Francisc va merge apoi, la ora 17,00, la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal „Hristos a înviat!”.

De la ora 18,10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică „Sfântul Iosif”, unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala „Sfântul Iosif”, la care reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioşi, va dura o oră şi 20 de minute.

Potrivit organizatorilor, veşmintele purtate de Papa Francisc şi prelaţii români prezenţi la Sfânta Liturghie de la Catedrala „Sfântul Iosif”, cu un design special, agreat de Comitetul Liturgic de Organizare, au fost realizate în Polonia şi sunt deja la Bucureşti.

Accesul pelerinilor în zona Catedralei „Sfântul Iosif” se va putea face vineri între orele 12,30 – 16,30, iar în zona Pieţei Revoluţiei accesul va fi permis până la ora 17,30.

Pelerinii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valabil şi să fie îmbrăcaţi într-o ţinută decentă.

Este interzisă participarea la eveniment cu băuturi alcoolice, obiecte contondente sau cu animale.

Odată intraţi în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la toalete, coşuri de gunoi, puncte de prim ajutor şi alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet şi apa, în cantităţi rezonabile.

Un număr de 300 de voluntari, care vor purta tricouri galbene, inscripţionate cu sloganul „Sunt voluntarul Papei Francisc”, îi vor îndruma şi ajuta pe cei 25.000 de pelerini înscrişi pentru eveniment. Aceştia vor primi un săculeţ de culoare galbenă în care vor regăsi o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ care va avea imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broşuri cu textele şi cântările liturgice şi un rozariu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti va pune la dispoziţie şi scaune dedicate special spovadei şi împărtăşirii pelerinilor.

Conform organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două urmând a fi puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei şi un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, la care îşi dau concursul Corurile Madrigal şi Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi cântăreaţa Monica Anghel.

În zona Catedralei „Sfântul Iosif” şi în Piaţa Ateneului vor exista două scene de mici dimensiuni unde se vor desfăşura momente artistice. Totodată, organizatorii au anunţat amenajarea unor zone speciale, dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu copii mici, acestea din urmă în zona Ateneului.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se va desfăşura de vineri până duminică.

Suveranul Pontif se va afla vineri la Bucureşti, sâmbătă la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, iar duminică la Blaj.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în luna mai 1999. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here