PSD vrea să transforme Iașiul în Bucureștiul din 10 august. Primarul orașului: nu permit așa ceva!

0

Un miting PSD la care ar urma să participe 40.000 de persoane este anunțat pentru, joi, la Iași. Evenimentul se va desfășura în ciuda apelurilor opoziției și a unor ONG-uri pentru anularea acestuia, având în vedere că la Sibiu are loc Summitul UE.

Evenimentul va avea loc în Piaţa Unirii din municipiu, întreaga zonă centrală a oraşului urmând a fi blocată. Se estimează că în Iaşi vor veni câteva sute de autocare din toate judeţele Moldovei.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate proteste anti-Dragnea, concomitent cu evenimentul PSD din Piaţa Unirii. Până miercuri după-amiază, peste 9.000 de persoane au anunţat că vor veni în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva liderului PSD, informează News.ro.

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că PSD ar trebui să renunţe la mitingul regional de joi, după ce Dragnea a fost huiduit pe 20 aprilie când a venit la Iaşi la conferinţa judeţeană PSD.

„Solicit ferm conducerii centrale a PSD, conducerii locale a PSD să renunţe la acest miting organizat la Iaşi, într-o zi lucrătoare, când un oraş întreg va fi paralizat, la care se adaugă fondul unei iritări profunde a celor de aici. Există o iritare evidentă în oraş şi sunt elemente care să ducă la escaladarea situaţiei. Nu există nicio altă miză a PSD decât sfidarea ieşenilor şi răzbunarea pentru ce s-a întâmplat la Iaşi pe 20 aprilie, când dictatorul de carton al României a fugit cu duba cu geamuri fumurii şi sonorul muzical dat la maxim să nu se audă huiduielile”, a precizat liderul filialei municipale PNL Iaşi, Marius Bodea.

La rândul său, şeful filialei judeţene PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, a spus că PNL nu este implicat în organizarea protestelor anti-Dragnea de joi şi că liberalii nu participă sub nicio formă la evenimentul PSD.

Mai multe asociaţii civice cer PSD să renunţe la mitingul de la Iaşi

Asociaţiile civice „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Împreună pentru A8” i-au cerut marţi lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, să renunţe la mitingul PSD din 9 mai de la Iaşi, motivând că organizarea unei acţiuni de partid de Ziua Europei aduce deservicii imaginii oraşului.

Cele două asociaţii civice subliniază că, pe 9 mai, la Sibiu are loc un eveniment european major la care vor participa lideri din toate cele 27 de state membre ale UE, astfel că organizarea unui mare miting PSD la Iaşi este inoportună.

Reacţia primarului din Iaşi, Mihai Chirica

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat miercuri, referindu-se la mitingul social-democraţilor de la Iaşi de joi, că PSD este ca „un căţel în călduri” care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut, dar că nu va permite ca Iaşiul să devină pe 9 mai Bucureştiul din 10 august.

Totodată, edilul ieşean a spus că întreg centrul Iaşiului va fi „ultrasupravegheat” video şi că „Iaşiul nu va deveni pe 9 mai Bucureştiul din 10 august”.

„Avem câteva informaţii, mai mult sau mai puţin verificate în momentul de faţă, dar vor fi verificate pe parcurs şi eu aş vrea să aduc la cunoştinţă faptul că Iaşiul pe 9 Mai nu va deveni Bucureştiul din 10 August, din mai multe considerente. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea. Astea sunt mişcări de tip bolşevic, le-am mai reţinut şi eu de prin perioada interbelică cum manifestările făcute de bolşevici se contramanifestau din interior, vrând să-şi creeze tulburări ca şi cum adversarul nu-i lasă. Nu, noi nu-i vom provoca cu nimic. Dacă vor să se bată între ei, pot să o facă, dar în afara Iaşiului”, a spus primarul Mihai Chirica.

El a adăugat că întreg centrul oraşului, unde joi este programat mitingul PSD, „va fi ultrasupravegheat video, iar toată înregistrarea va fi la Primăria Iaşi, aviz celor care au nevoie de aceste înregistrări”. „Sigur, nu e o formă de ameninţare, nu rămâne nimeni nepedepsit care vrea să facă dezordine. Înţeleg că PSDragnea este ca un căţel în călduri acum, care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut, dar nu va rămâne aşa, nu va putea marca nimic aici”, a spus primarul Iaşiului.

Mihai Chirica a mai afirmat că nu-i poate cere lui Dragnea să lanseze cărţi la Iaşi, însă „decenţă îi putem cere”.

„Nu poţi ameninţa cu contramanifestaţii, cum face Dragnea. Să spui că avem şi noi activişti nervoşi care vin şi vor face o contramanifestaţie sâmbătă (când este programat la Iaşi un miting PNL – n.r.), după modelul mineriadelor din anii 1990, mi se pare mai mult decât o provocare. Este un atac împotriva legii şi o încercare de a stârni”, a declarat Mihai Chirica.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a avertizat, marţi, pe liberali că i-ar putea lăsa pe oamenii din partidul său, „care sunt foarte nervoşi” să facă o contramanifestaţie în ziua mitingului PNL de la Iaşi, la care este invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here