Primul mesaj al Papei Francisc transmis românilor în vizita de la București

0

Papa Francisc a adresat, vineri, un prim mesaj în cadrul vizitei istorice desfăşurate în ţara noastră, precizând, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni, că se bucură că se regăseşte într-o ţară atât de frumoasă, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

În discursul său, Papa a îndemnat la unitate și armonie și nu a uitat să facă o mențiune despre românii din diaspora, într-un context în care zilele acestea se vorbește mai mult decât oricând despre românii plecați în străinătate.

„Adresez salutul meu cordial şi mulţumirile mele domnului preşedinte şi doamnei premier pentru invitaţia de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic şi pe membri societăţii civile. Pe fratele meu Daniel ţin să îl salut cu iubire frăţească. Îi salut cu drag pe episcopi, preoţii şi toţi membrii Bisericii Catolice”, a spus Suveranul Pontif, în preambulul mesajului.

„Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum”, a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, pe care a avut-o în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. 

Omagiu adus românilor din afara țării

“Trebuie să recunoaștem totodată că transformările generate de deschiderea spre o nouă eră au atras după sine, odată cu beneficiile, și apariția unor inevitabile obstacole de depășit și a unor consecințe care nu sunt întotdeauna ușor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială și pentru buna administrare a țării. Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației, care a determinat milioane de oameni să-și lase casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă. Mă gândesc la depopularea atâtor sate care, în câțiva ani, s-au văzut părăsite de o mare parte a locuitorilor lor”, a mai spus Suveranul Pontif.

„Aduc un omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și al muncii lor îmbogățesc țările în care au imigrat”, a mai spus Papa Francisc în discursul rostit la Cotroceni.

Iohannis: Europa are nevoie de modele de convieţuire paşnică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Europa are nevoie în prezent de modele de convieţuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minorităţi, de dialog între culturi, subliniind că România este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

„Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi, poate mai mult decât oricând, de modele de convieţuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minorităţi, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranţei şi a respectului reciproc. România este un exemplu de bună practică, prin modul în care a asigurat şi asigură respectarea drepturilor persoanelor aparţinând celor 20 de minorităţi naţionale istorice de pe teritoriul său”, a subliniat Iohannis, la întâlnirea Papei Francisc cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, care are loc la Palatul Cotroceni.

El a amintit de perioada comunistă şi a arătat că în prezent creştinii se pot ruga fără teamă şi fără nicio piedică.

„Cetăţenii României au cunoscut direct tragica experienţă a totalitarismului, lipsa libertăţii, înstrăinarea forţată de valorile creştine. Vizita Sanctităţii Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Uniri şi la împlinirea a trei decenii de când ne-am regăsit, prin jertfă, exerciţiul drepturilor fundamentale, inclusiv al libertăţii de expresie şi conştiinţă. Astăzi, românii îl slăvesc pe Cel de Sus fără teamă şi fără nicio piedică, în limba română ori în limbile tuturor minorităţilor naţionale”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că beatificarea episcopilor martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, este şi „un înalt omagiu adus tuturor celor care s-au sacrificat în perioada comunistă pentru libertate şi credinţă”.

„Vizita Sanctităţii Voastre are şi o semnificaţie majoră pentru relaţiile României cu Sfântul Scaun, anticipând aniversarea, în anul 2020, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. Relaţiile politico-diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun sunt foarte bune, bazate pe o constantă comunicare”, a mai afirmat Iohannis.

El a arătat că misiunea pe care o desfăşoară în lume Suveranul Pontif este bine-cunoscută şi apreciată în România.

„În bisericile catolice de rit latin şi oriental, în bisericile ortodoxe, în cele ale altor culte creştine, ca de altfel şi în locurile de rugăciune ale celorlalte culte recunoscute prin lege în România sunt la loc de cinste valorile care îşi au izvorul în iubirea aproapelui, la care Sanctitatea Voastră face apel de fiecare dată. Împărtăşirea acestui dar este temelia bunelor relaţii dintre culte în ţara noastră”, a spus şeful statului, citat de Agerpres.

Preşedintele Iohannis a precizat că în România, ţară cu o populaţie majoritar ortodoxă, angajamentul statului pentru garantarea libertăţii religioase a condus la un dialog interconfesional marcat de un profund respect reciproc.

„Acest climat se oglindeşte binefăcător şi în ospitalitatea pe care Biserica Catolică o oferă în Europa diasporei noastre, pentru care doresc să vă mulţumesc în mod deosebit!”, a arătat el.

Şeful statului a afirmat şi că societatea românească rezonează la chemările de solidaritate şi responsabilitate ale Papei Francisc.

„Mesajele Sanctităţii Voastre îndeamnă la empatie şi acţiune în faţa sărăciei, violenţei, migraţiei, fragilizării comuniunii sufleteşti dintre oameni, agresării mediului sau consumerismului. Societatea românească rezonează la chemările de solidaritate şi responsabilitate ale Sanctităţii Voastre. Păşim alături de Sanctitatea Voastră cu încredere pe această punte, pentru a clădi o lume a păcii şi a împlinirii umane, o grădină a Maicii Domnului pentru toţi, spre care trebuie ‘Să mergem împreună!'”, a conchis Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here