Locația pe care Papa Francisc a insistat să o viziteze când va ajunge la Blaj

0

În ultima zi a călătoriei sale în România, Papa Francisc se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii romilor. Încă de la începutul pontificatului său, Papa şi-a îndreptat atenţia către persoanele aflate în dificultate şi marginalizate. Iar în discursurile sale îndeamnă mereu la respect, integrare şi renunţarea la prejudecăţi.

Preotul Cristian Barta, vicar general: Avem o comunitate romă destul de consistentă, 6 % din populaţia Blajului aparţine comunităţii rome. Acest aspect este unul pozitiv pentru Blaj, pentru că aici întotdeauna a existat o convieţuire frumoasă, pacifică şi mereu am socotit că diversitatea este o bogăţie. Ne-am bucurat tare mult să aflăm că Sf. Papă se va întâlni și cu comunitatea romilor. Încă de la începutul pontificatului, el a acordat o mare atentie persoanelor şi comunităţilor fragile, defavorizate.

În Barbu Lăutaru se construiește o biserică, prima biserica greco-catolică pentru romi. Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în 2017 de episcopi greco-catolici. Prezent a fost atunci şi cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. Am mers la Roma să aflăm de la cardinal de ce este atât de important pentru Suveranul Ponfif ca oamenii marginalizaţi să fie aduşi în mijlocul societăţii.

Cardinalul Leonardo Sandri: Papa este aproape de aceste persoane, pentru că este aproape – aşa cum ne învaţă Evanghelia – de cei care trăiesc în sărăcie, discriminați, care se confruntă cu delicvența sau altele asemenea. Evident, ca în toate lucrurile, este vorba de o acțiune reciprocă: toată deschiderea care există față de romi, trebuie să fie împărtășită de toți prin integrarea lor, în conformitate cu obiceiurile, legile, respectând toate principiile care reglementează viața țării în care se află romii. Biserica Catolică predică mereu primirea, oferirea tuturor condițiilor pentru integrarea lor, cum sunt educația, participarea la viața socială, dar așteaptă o reciprocitate, de altfel necesară, din partea lor.

Mesajul de la Roma e lege pentru oamenii din Barbu Lăutaru. L-au tradus în felul lor: în fapte simple, mereu creştineşti. Merg la biserică şi ţin cont ca şi dincolo de uşile lăcaşului sfânt să fie oameni de ispravă. Au învăţat asta din tată în fiu şi au trăit şi cu marele exemplu al istoriei – episcopul martir Ioan Suciu.

Ioan Suciu, episcopul care i-a ocrotit pe romi

Pr. Cristian Barta – vicar general: El a fost foarte apropiat de persoanele sărace, vulnerabile şi istoria consemnează o apropiere părintească şi fraternă de cei din comunitatea Barbu Lăutaru. Avem mărturii de la cei care l-au cunoscut în acea perioada si isi amintesc că juca fotbal cu copilaşii romi de aici. 

Biserica romilor greco-catolici din Blaj va fi dedicată sfântului Apostol Andrei, fratele lui Petru. Iar după beatificarea episcopilor martiri, ocrotitor al lăcaşului va fi şi episcopul Ioan Suciu… Da, acel episcop martir despre care oamenii spun că se juca fotbal pe uliţe cu ţâncii romilor….

Pe copiii din Barbu Lăutaru i-am găsit tot la joacă. Sunt copiii care vor intra în istorie. Papa Francisc îi va mângâia pe cap… şi pe suflet…

Articolul face parte din Campania dedicată vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, prin care portalul PiataPresei.ro își propune să promoveze municipiul Blaj și județul Alba – locuri încărcate de istorie şi spiritualitate, dar și cu o viața economică efervescentă.
Această campanie este realizată cu sprijinul Bosch Automotive și Florea Grup, sub patronajul Primăriei Municipiului Blaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here