S-a terminat ancheta în dosarul Revoluției după 30 de ani. Procurorul general își cere scuze că a durat așa mult

0

S-a terminat ancheta în dosarul Revoluției! Peste 3.300 de dosare conțin probe strânse de procurorii militari și trimise la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe baza lor, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. Ei ar fi pus la cale psihoza teroriștilor care a dus la moartea și rănirea a mii de români, susțin anchetatorii. „Este absurd să ne considere pe noi vinovați de moartea lor! O Revoluție nu poate fi dată în judecată”, a declarat, revoltat, fostul vicepremier.

Ora 12.10,  22 decembrie 1989. Ceaușescu fuge cu elicopterul. Până la execuție au urmat zile cumplite în care țara a fost cuprinsă de psihoza „teroriștilor” care ne atacau. S-au numărat mai multe victime decât înainte de fuga dictatorului: 862 de morți, 2150 de răniți.

Acum, după aproape 30 de ani, procurorii militari susțin că membrii Consiliului Frontului Salvării Naționale, împreună cu șefii Armatei, ar fi pus la cale diversiunea teroristă. Militarii ar fi urmărit impunitate pentru crimele de dinainte de fuga lui Ceaușescu, iar membrii CFSN ar fi vrut să pună mâna pe Putere.

Personajele principale au murit, așa că procurorii i-au trimis în judecată doar pe fostul președinte al României Ion Iliescu și pe fostul vice-prim ministru Gelu Voican Voiculescu.

A fost deferit Justiției și fostul șef al Aviației Militare, generalul Iosif Rus. El ar fi dat ordinul prin care s-au schimbat însemnele tricolore ale elicopterelor de la Boteni trimise să apere Aeroportul Otopeni. Militarii care apărau aeroportul au crezut că vin teroriștii și au deschis focul asupra propriilor camarazi. La Otopeni, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, au murit 48 de oameni: 40 de militari și 8 civili.

În schimb, din lipsă de probe, procurorii au clasat dosarul față de fostul premier Petre Roman.

Procurorul general al României și-a cerut scuze în numele instituției pe care o conduce pentru faptul că ancheta Revolutiei e gata abia acum. De altfel, Augustin Lazăr este cel care a anunţat, luni, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a trimis în instanţă dosarul „Revoluţiei”.

„Astăzi, Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul ‘Revoluţiei'”, a declarat Augustin Lazăr.

Azi juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte a unei investigații complexe. A pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluției nu este instituțională, ci este directă, individualăa spus Procurorul General.

Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probe obținute după iunie 2016, dată la care s-a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

Potrivit procurorului, administrarea unui probatoriu în mai puțin 3 ani, a fost posibilă datorită unei colaborări cu mai multe instituții, între care Ministerul Apărării, Senatul României, CNSAS, SRI, MAI, STS

În finalul declarației, Procurorul General a prezentat scuzele Ministrului Public pentru durata excesivă a analizei dosarului, 30 de  ani.

Acest demers înseamnă mai mult decât sesizarea Instantei. Soluția emisă este o dovadă de respect pentru memoria eroilor și o dovada de responsabilitate pentru generațiilor viitoarea declarat Augustin Lazăr.

Șeful statului a salutat finalizarea investigațiilor și trimiterea cauzei spre judecare. „Crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite!”, transmite Klaus Iohannis într-un comunicat de presă.

Anunțul Parchetului a inflamat spiritele în zona politică.

Dosarul a fost închis de mai multe ori. A fost redeschis acum 3 ani, la solicitarea CEDO. E pentru prima dată când ajunge în instanță ancheta evenimentelor de după fuga dictatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here