Papa Francisc: „Trebuie să reducem un pic volumul, să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult”. Sfântul părinte dă Bucureștiul pe comunitățile mici

0


Dacă acum 20 de ani Papa Ioan a petrecut vizita în România doar în București, Papa Francis a ales să viziteze mai multe comunității din țară. Cea mai semnificativă va fi ultimul punct de pe hartă stabilit pînă acum, comunitatea catolică din cartierul Barbu Lăturau din Blaj, oameni greu încercați de soartă. Papa Francis a declarat că politicienii ar trebui  reducă volumul dezbaterilor dintre ei și  renunțe la insultele reciproce. 

Programul Papei Francisc în România

  1. 31 mai – 11:30 – Aterizare pe Aeroportul Henri Coandă12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni13:00 – Întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, Palatul Cotroceni15:45 – Întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, Palatul Patriarhiei
  2. 1 iunie – 11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc11:45 – Liturghie, Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași
  3. 2 iunie – 10:35 – Sosire la Câmpia Libertății din Blaj10:45 – Liturghie, Câmpia Libertății din Blaj15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj17:00 – Sosirea la Aeroportul Internațional din Sibiu17:20 – Ceremonia oficială a plecării.

Conferinței Episcopilor din România

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și din Republica Moldova, reuniți în aceste zile în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), au discutat ultimele detalii ale vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc. Adunarea a avut loc la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), în zilele de 10-12 aprilie 2019,  fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía,  precum și Mons. Mauricio Rueda Beltz, împreună cu colaboratorii săi de la Vatican, cu care episcopii au discutat despre pregătirile care se fac pentru vizita Papei Francisc în România, din 31 mai – 2 iunie 2019.

Totodată, conform Statutului CER, episcopii au procedat la alegerea Președintelui Conferinței Episcopilor din România în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de București, Înalt Preasfinția Sa Ioan Robu. În funcția de Vicepreședinte a intrat automat, conform Statutului CER, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan. În Consiliul Permanent, pe lângă președinte și vicepreședinte au fost aleși Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău și Episcopul de Oradea, Preasfinția SaLászló Böcskei.

Având în vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii romano-catolici și greco-catolici au considerat necesar să transmită un îndemn către credincioșii catolici și toți oamenii de bunăvoință de a participa la alegerile din 26 mai 2019.

La ultima sesiune de lucru, din 12 aprilie, episcopii catolici din România s-au întâlnit cu Excelența Sa Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, cu care au avut un dialog deschis cu privire la rolul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Bisericii Catolice în societatea românească.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la inițiativele Operelor Misionare Pontificale, la organizarea Comisiei pentru familie a CER, la activitățile promovate de Caritas ˗ instituția de caritate a Bisericii Catolice ˗, la legăturile cu Conferințele episcopale din alte țări și la organizarea unui pelerinaj național la Lourdes. 

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 25-27 septembrie a.c., la Baia Mare, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.

Episcopii catolici le transmit tuturor Sărbători Pascale binecuvântate.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa. 

Janos Ader și soția sa, Anita Herczegh, vor participa la suljba oficiată la Șumuleu Ciuc de Papa Francis, în 1 iunie, informează Hirado.hu.

Potrivit sursei citate, o săptămână mai târziu, președintele Ungariei, Janos Ader, va fi prezent, împreună cu soția, și la tradiționalul Pelerinaj de Paște de la Șumuleu Ciuc.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va ajunge la București vineri, 31 mai, unde va avea o întâlnire tête-à-tête cu Președintele Klaus Iohannis. Apoi va urma o întâlnire cu Patriarhul Daniel și va oficia o slujbă comună la Catedrala Mântuirii Neamului. În zilele următoare, Papa Francisc va merge la Iași și în ultima zi va vizita Blajul.

Pentru slujba Papei Francisc s-au înscris, până acum, peste 100.000 de persoane, mai relatează Hirado.hu. Potrivit aceleiași surse, Ungaria trimite mai multe trenuri de pelerinaj la Şumuleu Ciuc, iar arhiepiscopul György Jakubinyi va extinde durata pelerinajului şi posibilitatea primirii indulgenţei plenare şi pentru ziua vizitei Papei.

Un logo marian și semnificația acestuia

Conferința episcopilor catolici din România a difuzat un comunicat de presă în care explică semnificația logo-ului ales și mesajul simbolic al acestuia. ”Poporul lui Dumnezeu din România”, se afirmă în comunicat, ”își duce existența sub ocrotirea Maicii Domnului. România este numită adesea „grădina Maicii Domnului”, expresie dragă tuturor credincioșilor, folosită şi de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999. Vizita Papei Francisc preia această amprentă tipic mariană, invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, așa cum indică mottoul „Să mergem împreună!”. Sfântul Părinte însuși a îndemnat adesea la unirea diferitelor forțe, la  renunțarea la egoism și la acordarea priorităţii binelui comun. Urmașul Sfântului Petru vine în România pentru a invita la unitate, pentru a întări în credință. Într-un context confesional divizat, apelul la unitate primește o importantă dimensiune ecumenică”.

Articolul face parte din Campania dedicată vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, prin care portalul PiataPresei.ro își propune să promoveze municipiul Blaj și județul Alba – locuri încărcate de istorie şi spiritualitate, dar și cu o viața economică efervescentă.
Această campanie este realizată cu sprijinul Bosch Automotive și Florea Grup, sub patronajul Primăriei Municipiului Blaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here