Incendiu de la Notre-Dame: Un bogat al lumii a decis să dea bani pentru refacerea catedralei

0

Familia de industriaşi francezi Pinault, care prezidează grupul de lux Kering, a deblocat 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, prin intermediul companiei sale de investiţii Artemis, a declarat pentru AFP preşedintele acesteia François-Henri Pinault.

„Această tragedie îi loveşte pe toţi francezii şi mult mai mult pe cei care sunt ataşaţi unor valori spirituale. În faţa unei astfel de tragedii, fiecare doreşte să redea viaţa cât mai repede acestei bijuterii a patrimoniului nostru”, a indicat într-un comunicat preşedintele holdingului familial şi al Kering.

O sumă de 100 de milioane de euro a fost deblocată „pentru a participa la efortul care va fi necesar pentru reconstrucţia completă a Notre-Dame”, a adăugat el.

Faimosul monument parizian este devastat de 12 ore de un incendiu violent, care i-a afectat puternic structura şi a făcut să se prăbuşească turla sa în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri.

Grupul Kering – fostul Pinault-Printemps-Redoute (PPR) – este al doilea cel mai mare grup din sectorul de lux după LVMH, şi deţine în principal mărcile Gucci, Yves Saint Laurent şi Boucheron.

François Pinault, în vârstă de 82 de ani, deţine a treia avere ca mărime din Franţa.

De asemenea, grupul de lux LVMH şi familia Arnault au anunţat marţi o donaţie de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucţiei catedralei Notre-Dame, după incendiul gigantic care a devastat-o luni.

„Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale”, se precizează într-un comunicat.

„Simbol al Franţei”, o catastrofă „îngrozitoare”, „scene sfâşietoare”: de la Berlin, Londra, Washington şi alte capitale reacţiile s-au înmulţit luni seară după incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, notează AFP.

Germania

„Aceste imagini îngrozitoare cu Notre-Dame în flăcări fac rău. Notre-Dame este un simbol al Franţei şi culturii noastre europene. Gândurile noastre sunt alături de prietenii noştri francezi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

„Notre-Dame în flăcări loveşte, de asemenea, în inimile noastre. Gândurile noastre sunt alături de toate serviciile de urgenţă şi de prietenii noştri francezi. Împreună cu ei, sperăm că incendiul nu va face victime”, a scris la rândul său pe Twitter şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Marea Britanie

Premierul britanic, Theresa May, a adresat luni seară „gândurile sale poporului francez” şi „serviciilor de urgenţă care luptă cu incendiul teribil de la Catedrala Notre-Dame”.

Londra se află alături de Paris „în tristeţe”, a declarat luni primarul capitalei britanice Sadiq Khan, în timp ce un incendiu violent devasta Catedrala Notre-Dame.

„Scene sfâşietoare cu Catedrala Notre-Dame în flăcări. Londra este în tristeţe cu Parisul astăzi, şi în prietenie întotdeauna. #NotreDame”, a scris Khan pe Twitter.

„Este devastator să vezi #NotreDame în flăcări. Să ne rugăm să nu fie răniţi. #Paris’, a scris ministrul britanic al dezvoltării internaţionale, Penny Mordaunt.

„Cu adevărat îngrozitor. Ce tragedie culturală, nu doar pentru Franţa, ci pentru lumea întreagă”, a reacţionat premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

Statele Unite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris.

„Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!”, a scris Trump pe Twitter.

Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a afirmat că are „inima sfâşiată” pentru locuitorii Parisului văzând imagini cu incendiul.

„Mă rog ca toţi să fie teferi şi sănătoşi”, a scris pe Twitter soţia preşedintelui american.

Belgia

‘#NotreDamedeParis în flăcări, o imensă emoţie, Victor Hugo, o parte din istoria Franţei, a Europei. Gândurile noastre şi sprijinul meu pentru prietenii noştri francezi. @EmmanuelMacron #paris #france’,a scris premierul belgian, Charles Michel.

UNESCO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, este „alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil” reprezentat de Catedrala Notre-Dame, grav afectată, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay.

Uniunea Europeană

„Notre-Dame din Paris aparţine întregii umanităţi. Ea a inspirat atâţia scriitori, atâţia pictori, atâţia filosofi, atâţia vizitatori veniţi de peste tot”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat în franceză.

„Ce spectacol trist. Ce oroare. Împărtăşesc emoţia naţiunii franceze care este şi a noastră”, a adăugat el.

„Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Suntem toţi cu Parisul astăzi”, a scris la rândul său Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.

Spania

„Urmărim cu îngrijorare informaţiile care ne vin de la Paris privind incendiul de la Notre-Dame, una dintre cele mai frumoase catedrale din lume. O veste tristă pentru istoria noastră şi patrimoniul cultural universal”, a scris pe Twitter premierul spaniol, Pedro Sanchez.

Incendiul de la Notre-Dame este o catastrofă pentru Franţa, Şi pentru Spania, şi pentru Europa. Flăcările distrug 850 de ani din istoria, arhitectura, pictura, sculptura noastră. Va fi greu să uiţi. Franţa poate conta pe noi pentru a regăsi măreţia moştenirii sale”, a adăugat el.

Italia

„Este o lovitură în inimă pentru francezi şi pentru noi toţi europenii”, a scris pe Twitter în franceză şeful guvernului italian, Giuseppe Conte.

„Incendiu îngrozitor la Catedrala Notre-Dame. Un gând pentru locuitorii Parisului. Din Italia, suntem alături şi ne oferim întreg ajutorul pe care îl putem da”, a reacţionat al rândul său ministrul de interne, Matteo Salvini.

„Roma îmbrăţişează Parisul”, a scris pe Twitter în franceză primarul Romei, Virginia Raggi. „Imaginile incendiului de la Catedrala #NotreDame chiar ne fac rău. Locuitorii Romei sunt alături de cetăţenii Parisului. Un gând pentru toţi francezii. O sprijinim pe @Anne_Hidalgo în acest moment foarte îngrozitor”, a adăugat ea.

Austria

„Imagini şocante de la Paris. O emblemă, un patrimoniu cultural al umanităţii şi una dintre cele mai frumoase opere de artă din istoria Franţei, Notre-Dame este în flăcări. Sperăm că nu sunt răniţi. Gândurile noastre se îndreaptă către Paris”, a scris cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Norvegia

„Dureros de văzut. Notre-Dame în flăcări în oraşul meu preferat, Paris. Sper că va putea fi salvat cât mai mult. #notredame’, a scris premierul norvegian, Erna Solberg.

Vatican

Vaticanul şi-a exprimat tristeţea luni seară în timp ce un incendiu devasta Catedrala Notre-Dame din Paris, „simbol al creştinătăţii, în Franţa şi în lume”

„Suntem alături de catolicii francezi şi populaţia Parisului. Ne rugăm pentru pompierii şi pentru toţi cei care fac tot posibilul pentru a înfrunta această situaţie dramatică”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Vaticanului într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here