Acord România-SUA cu privire la dreptul la pensie 

0

România şi Statele Unite ale Americii au parafat, joi, la Bucureşti, un Acord în domeniul securităţii sociale şi Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care muncesc pe teritoriul celuilalt stat, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Conform documentului semnat de către ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, şi ministrul Muncii, Marius Budăi, va fi permisă posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

De asemenea, Acordul conţine dispoziţii privind exportul pensiilor, cu excepţia prestaţiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state şi pentru menţinerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Potrivit sursei citate, documentul se referă inclusiv la stabilirea legislaţiei aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, noul acord prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi şi clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât şi angajatorii.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Ministerul de resort precizează că, după semnare, documentul dintre România şi SUA urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here