Lupta politică îi lasă pe bucureșteni în frig și fără apă caldă. Zi decisivă pentru RADET

0

Azi reintră la vot în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) proiectul de înființare a Termoenergetica, operator al sistemului de încălzire centralizată în locul RADET, generat de PNL.

Răspunzănd așteptărilor publice, grupul consilierilor PNL a pregătit un amendament care vizează creșterea transparenței raportărilor companiei, dar și creșterea implicarii CGMB în deciziile importante. Astfel, vor fi prezentate in CGMB și discutate situaţiile financiare anuale şi raportările contabile semestriale, rapoartele consiliului de administraţie, raportul de audit anual, codul de etică, îndeplinirea criteriilor de performanță de catre administratori și directori și ulterior supuse aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor societății.
Să vedem, cine se teme de transparență, scrie liberalul Gabriel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că votul pentru proiectul de hotărâre privind înfiinţarea companiei municipale Termoenergetica, va fi reluat, întrucât un consilier şi-a propus fiica în Consiliul de Administraţie. 

„Trebuie să reluăm votul pe această hotărâre, pentru că există acest viciu pe care nu ni-l putem permite, să compromitem practic un proiect de hotărâre. Săptămâna viitoare voi convoca o nouă şedinţă extraordinară pentru a vota din nou acest proiect”, afirmă ea, informează News.ro.

„Am aflat şi eu vineri seara despre această situaţie, pentru că domnul Culea a făcut reclamaţie la Primăria Capitalei şi la Prefectură, practic noi comunicăm între colegi prin reclamaţii, prin care un consilier a făcut o propunere ca în Consiliul de Administraţie al companiei Termoenergetica să fie inclusă şi fiica domniei sale. Eu nu am ştiut despre această situaţie, regretabil este faptul că domnul Ardelean, care a propus-o pe fiica sa, l-a întrebat pe domnul Culea, ştiind că este jurist, dacă este vreo incompatibilitate, şi domnul Culea l-a ajutat să greşească, spunându-i că nu este nicio problemă. Deci este o premeditare, dacă un coleg de-al tău te rogă să-i dai un sfat juridic şi tu îl laşi să greşească, punând în pericol viaţa a două milioane de bucureşteni care sunt racordaţi la RADET pentru apă caldă şi căldură, mi se pare o faptă abominabilă, să faci un rău intenţionat”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Gabriela Firea.

„Nu este legal şi nici moral să se propună rude în consiliile de administraţie şi cu tristeţe spun că nu s-a consultat nimeni cu mine cu privire la această situaţie. Este regretabil că astfel de oameni pătrund în funcţii publice. Eu sper ca grupul PSD să ia o decizie împotriva acestui consilier. Trebuie să reluăm votul pe această hotărâre, pentru că există acest viciu pe care nu ni-l putem permite, să compromitem practic un proiect de hotărâre. Săptămâna viitoare voi convoca o nouă şedinţă extraordinară pentru a vota din nou acest proiect atât de important pentru Capitală”, a precizat ea.

Liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, a declarat luni, înaintea şedinţei CGMB, că reprezentanţii acestui partid vor vota în favoarea celor două companii care să preia serviciul de termoficare din Capitală doar în condiţiile în care aceste entităţi juridice vor fi înfiinţate de la zero şi nu prin dizolvarea Companiei Energetica SA.

„Şi pe ordinea de zi a şedinţei de azi au apărut cele trei proiecte de hotărâre privitoare la înfiinţarea Termoenergetica SA şi a Energetica Servicii SA. USR îşi va menţine votul, vom vota împotriva acestor proiecte de hotărâre şi argumentaţia este aceeaşi ca şi data trecută, şi anume: nu fac decât să albească companiile municipale înfiinţate de doamna Firea începând cu anul 2017, companii care au fost declarate nelegale de către instanţă. Motivul pentru care revin pe ordinea de zi este că unul dintre consilierii PSD şi-a votat propria fiică în Consiliul de Administraţie. Nu ştim dacă el a fost sancţionat, (…) dar asta arată încă o dată lipsa de profesionalism, amatorismul actualei administraţii conduse de Gabriela Firea”, a precizat Wring.

În şedinţa anterioară a CGMB, reprezentanţii USR au votat împotriva celor trei proiecte de hotărâre, argumentând că acestea făceau referire şi la proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Companiei Municipale Energetica SA, anulat de Curtea de Apel Bucureşti.

„Ne menţinem poziţia, şi anume vom vota un proiect de hotărâre de dizolvare a Companiei Municipale Energetica SA, aşa cum am spus la început, vom vota şi un proiect prin care se înfiinţează de la zero o nouă entitate juridică, care să poată să preia serviciul de termoficare de la RADET şi ulterior de la ELCEN, dar nu vom vota un proiect de hotărâre prin care se dizolvă o companie municipală care a fost deja declarată nelegală. Vom vedea câte voturi va avea astăzi doamna Firea. Bineînţeles, dacă proiectul nu trece, vom reveni cu propunerea noastră”, a mai spus Wring.

Proiectele de hotărâre privind înfiinţarea Companiei Termoenergetica şi a Companiei Energetica Servicii, adoptate în şedinţa anterioară cu 37 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şase abţineri, au fost reintroduse pe ordinea de zi după ce consilierul municipal PSD Orlando Culea a depus o reclamaţie la PMB şi la Prefectură, semnalând că un membru al CGMB a propus ca din Consiliul de Administraţie al Companiei Termoenergetica să facă parte şi fiica sa.

Proiectele prevăd reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare. În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare. Partea divizată din Compania Energetica SA, care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică, va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public. Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here