Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi femei

0

Vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Așa prevede un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi femei

Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza prin creşterea eşalonată a vârstelor standard de pensionare, conform proiectului, citat de Agerpres.

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, două condiții. Acestea sunt condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Pensionarii potențiali pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la vârsta de 70 de ani.

Proiectul mai prevede că stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet este de 35 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea sa eşalonată.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maxim 3 ani. În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se menţionează în proiect.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare astfel: cu 6 luni pentru un copil născut şi crescut, cu un an pentru doi copii, cu un an şi şase luni pentru trei copii, cu doi ani pentru patru copii, cu doi ani şi jumătate pentru cinci copii, cu trei ani pentru şase copii şi cu trei ani şi jumătate pentru şapte copii şi peste.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi. Dar aceștia să fi fost crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Pensia anticipată se cuvine, cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare. Dar şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani. Nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate. Ori a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here