Programul „Rabla Plus” va avea un buget de 73 milioane de euro

0

Programul „Rabla Plus” va avea un buget de 73 milioane de euro, iar persoanele fizice îl pot accesa de joi.

Programul „Rabla Plus” va avea un buget de 73 milioane de euro

Programul „Rabla Plus” va avea un buget de 73 milioane de euro. Persoanele fizice se pot adresa, începând de joi, 23 noiembrie, producătorilor sau dealerilor validaţi. Cumpărătorii pot achiziționa autoturisme noi, nepoluante. Anunțul a fost făcut de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit Agerpres.

Noua sesiune a programului se va derula în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora: 23:59.

„Am hotărât să deschidem o nouă sesiune de finanţare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară şi le-am pus la dispoziţie în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

În cadrul programului, solicitantul beneficiază de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou. Trebuie predat spre casare cel puţin un autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule rulate.

Cuantumul finanțării pentru vehicule noi

Cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou 100% electric. Aceeași sumă, pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen. Pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, 26.000 de lei. Excepție: motocicletele care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP. Acestea, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Se oferă 54.000 de lei pentru un autovehicul nou full electric. Aceeași sumă, pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen. Se oferă 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

AFM precizează că pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adaugă un eco-bonus de 1.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here