Ce au stabilit Isărescu și Ciolacu. Ținte pentru deficit, inflație și investiții VIDEO

0

Deficit bugetar de 4,4% din PIB și rata inflației de 8% pe 2023, precum și investiții de 50 miliarde de euro pe doi ani – sunt câteva dintre obiectivele asumate în urma întâlnirii dintre prim-ministrul Marcel Ciolacu și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Un plan de acţiune comun având ca obiectiv încadrarea, la finele anului, în ţinta de deficit de 4,4% a fost agreat de prim-ministrul Marcel Ciolacu, luni, la Palatul Victoria, în discuţiile purtate cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres. România a încheiat anul 2022 cu un deficit bugetar de 5,7% din Produsul Intern brut (PIB).

La întâlnire au mai fost prezenţi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierul Marian Neacşu şi miniştrii Marcel Boloş şi Adrian Câciu.

Un alt subiect discutat a fost legat de măsurile privitoare la reducerea inflaţiei, la finele anului, la 8%. Rata anuală a inflaţiei pe 2022, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației în luna mai 2023 în mai 2023, comparativ cu luna similară a anului trecut, a fost de 10,6%.

Conform aceloraşi surse, în cadrul întrevederii dintre Marcel Ciolacu și Mugur Isărescu, partea guvernamentală a prezentat şi planul de investiţii de 250 de miliarde de lei (aproximativ 50 miliarde de euro), asumat pentru doi ani prin programul de guvernare.

De asemenea, a fost prezentat şi stadiul privitor la cererea de plată nr. 2 din PNRR, a cărei aprobare de către Comisia Europeană este aşteptată până la finele acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here