ANRE: Nou regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali

0

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un nou regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, menit să crească protecția acestora.

Clientul final are dreptul să încheie contracte de energie electrică la preţuri dinamice, cu condiţia să aibă un sistem de contorizare inteligentă, potrivit noului regulament.

De asemenea, în noile acorduri se vor regăsi date cumulative pentru cel puţin ultimii trei ani sau pentru perioada calculată de la începutul contractului de furnizare a energiei electrice, dacă aceasta din urmă este mai mică, în cazul în care clientul final dispune de un contor care permite citirea de la distanţă de către operatorul de distribuţie.

Citiți și: ANPC solicită informarea corectă a consumatorilor, cu privire la produsele din făină de greier

De asemenea, furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare.

Protecție mai mare pentru clienți

Clientul vulnerabil are dreptul să beneficieze de eşalonarea la plată a facturii curente, fără penalităţi, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. De asemenea, clientul final are dreptul să i se notifice în mod corespunzător orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale.

Clientul final are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică

Prevederile noului regulament se aplică atât clienţilor finali şi furnizorilor de energie electrică, cât şi operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.

Modificările menţionate au fost aprobate în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului de reglementare din data de 3 februarie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here