24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române. Ce nu știați despre Hora Unirii

0

În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, este sărbătorită Mica Unire, cunoscută ca Unirea Principatelor Române. Este un moment important pentru țara noastră, deoarece ziua de 24 ianuarie marchează momentul în care a avut loc Unirea Principatelor Române, în 1859, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost numit domn al Moldovei și al Țării Românești.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

În fiecare an, ziua de 24 ianuarie este un moment special pentru istoria României și a poporului, moment care este celebrat cu diferite evenimente, ceremonii, manifestări, expoziții și festivaluri, în special în cele mai mari orașe ale țării, inclusiv în București. Și, lucru important, se dansează „Hora Unirii”!

Citiți și: La Muzeul Naţional de Istorie: Obiecte ale Mariei Rosetti, simbolul feminin al României Moderne

Dacă nu știați, Hora Unirii este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri. A fost publicată în anul 1856, în revista condusă de Mihail Kogălniceanu, Steaua Dunării. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească. Versurile au beneficiat și de o linie melodică, creată de muzicianul Alexandru Flechtenmacher, iar mai apoi se crede că ar fi fost dansată în centrul orașului Iași pentru prima dată. Ce a urmat? A devenit un simbol național.

Programul activităţilor organizate la Alba Iulia

Senatul României a adoptat, la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională. La 3 decembrie, Camera Deputaţilor adopta Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, potrivit căreia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile, potrivit site-ului http://www.cdep.ro/.

11.40 – 12.00  Primirea invitaților;

12.00 – 12.03  Intonarea Imnului Național al României;

12.03 – 12.10  Slujbă religioasă Te Deum în amintirea făuritorilor Unirii din 1859;

12.10 – 12.20  Alocuțiune privind semnificația zilei;

12.20 – 12.30  Hora Unirii interpretată de fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena”  Alba Iulia”.

Programul activităţilor organizate la București

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale și locale, organizează marți, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În București, de la ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Tot în Capitală, de la ora 12.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, are loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”și Brigăzii  15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Programul activităţilor organizate la Constanța

La Constanța, ceremonia va avea loc în Piața Ovidiu, la ora 12.00, iar Muzeul Național al Marinei Române va putea fi vizitat gratuit, luni, 24 ianuarie, în intervalul orar 10.00-16.00.

Marinarii militari din garnizoana Mangalia participă la ceremonia organizată la Complexul Monumental din Piața Republicii, la ora 12.00, iar infanteriștii marini vor fi prezenți la ceremonia care va avea loc în Babadag, la Monumentul Eroilor, la ora 09.00.

Pe malul Dunării, reprezentanții Forțelor Navale Române participă la sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor în Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, la ora 10.00, iar la Brăila vor fi prezenți la ceremonia organizată la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la ora 11.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here