Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte săptămâna viitoare pentru a discuta despre situaţia complicată provocată de Rusia în zona Mării Negre, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
„Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat, joi, preşedintele.
Potrivit acestuia, situaţia în zonă, unde Rusia a trimis mai multe trupe, este „îngrijorătoare”.
„Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem”, a afirmat Iohannis, care a vizitat, joi, de Ziua pământului, Parcul Natural Văcăreşti. Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, de Ziua pământului, Parcul Natural Văcăreşti, căruia îi va acorda protecţia sa şi Înaltul Patronaj pentru dezvoltarea zonei.
Preşedintele cere şi sprijinul NATO în regiune.
„Noi solicităm – şi în ultima vreme văd că reuşim din ce în ce mai bine – o atenţie sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reuşit la Summitul din 2016 să aduc atenţia NATO pe zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceştia. Înfiinţăm centre de rezilienţă, centre de cybersecurity în România, şi avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conştientizăm că e nevoie de o colaborare, şi la NATO, şi europeană, şi este nevoie de o atenţie sporită a tuturor pentru Flancul Estic”, a declarat şeful statului.
Joi, Ministerul rus al Apărării a anunţat exerciţii de amploare în Crimeea şi în Marea Neagră, cu peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război. Anunţul a fost făcut în contextul tensiunilor cu Ucraina, după ce Federaţia Rusă şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina.