Primarul Fritz face acuzaţii grave: Carantinarea localităţilor din Timiş, după culoarea politică

0

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, acuză DSP Timiş că vrea să carantineze localităţile conduse de membri ai USR PLUS şi PSD şi că aceeaşi regulă nu se aplică şi celor care au edili de la PNL.

Dominic Fritz a scris pe Facebook sâmbătă seară că i s-a cerut să voteze pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, dar şi pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată.

Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut. Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice. DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UATurile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UATurile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii„, spune primarul Timişoarei.

El menţionează că Institutul Național de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea carantinei pentru Moșnița și Ghiroda, menționează expres că decizia va duce la creșterea ratei de infectare și că, în scurt timp, localitățile vor intra din nou în carantină.

Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UATuri diferite din jurul Timișoarei. Așa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reușit să încetinească ritmul de creștere. De ce să renunțăm la o măsură care producea efect?„, a adăugat Dominic Fritz.

Primarul se declară îngrijorat de felul cum va putea fi redusă rata de infectare fără măsuri mai restrictive pentru toată zona metropolitană – măsuri care pot fi luate doar în scenariul carantinei.

Nu văd o altă ieșire responsabilă„, subliniază acesta.

Conform autorităţilor, sâmbătă, judeţul Timiş avea 377 de cazuri noi de Covid şi o incidenţă la 14 zile de 5,99 la mia de locuitori.

Sâmbătă seară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş a respins propunerea de prelungire a stării restrictive pentru încă 7 zile în Timişoara şi patru comune limitrofe

În urma analizelor de risc efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi a avizelor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a analizat propunerile de prelungire a măsurilor de carantinare pentru localităţile Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc, pentru o perioadă de 7 zile. În urma votului exprimat, în cadrul CJSU Timiş s-a votat cu 20 de opţiuni pentru, 9 abţineri şi 9 voturi împotrivă, astfel că prelungirea măsurilor de carantinare pentru localităţile Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 dintre membrii prezenţi pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare„, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Timiş.

La Moşniţa Nouă şi Ghiroda, Direcţia de Sănătate Publică a concluzionat că nu este întrunit punctajul pentru a putea propune prelungirea carantinei, iar INSP a dat aviz pozitiv.

Ca şi în alte oraşe din ţară, la Timişoara a avut loc un protest faţă de măsurile de prelungire a carantinei zonale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here