ASTĂZI aflăm dacă se redeschid școlile! Părerile miniștrilor sunt împărțite

0

Decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie este aşteptată, marţi, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat sunt principalele vulnerabilităţi.

Vor fi cinci situații în care elevii vor face cursuri hibrid sau online, a explicat, ieri, ministru Educației, Sorin Cîmpeanu. „Deși scenariul hibrid fusese eliminat, el va funcționa pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilități, care nu vor putea merge fizic în școli”, a precizat Ministrul Educației. 

Scenariul hibrid este eliminat din opțiunile sistemice, dar nu poate fi eliminat pentru acei copii care trebuie să stea acasă și trebuie să aibă acces la învățătură, a arătat ministrul Educației.

„Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv” în ce fel se desfășoară cursurile, a subliniat ministrul. „Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

Cine ia decizia

Decizia privind deschiderea şcolilor după vacanţa intersemestrială va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu premierul Florin Cîţu, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei şi specialiştii din sistemul sanitar care deţin cele mai noi date referitoare la evoluţia pandemiei. 

În cazul în care se va reveni la şcoală decizia va fi descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa cumulată. 

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.  

Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.  La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.  Încă din 14 ianuarie preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decizia finală privind redeschiderea şcolilor va fi luată în 2 februarie.  

În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie”, a anunţat atunci preşedintele, explicând foarte clar că decizia va ţine cont de evoluţia pandemiei.  

Preşedintele a explicat că îşi doreşte revenirea elevilor în bănci, dar acest lucru trebuie să se facă în siguranţă, atât pentru elevi, cât şi pentru personal.  Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că nu doreşte să se antepronunţe. 

“Vom avea mâine (azi -n.r.) toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia, nu pot să mă antepronunţ. Până mâine (azi – n.r.) vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantatistcă de acum două săptămâni, dar nu avem nici o înrăutăţie, deci suntem pe un platou. Dacă apar şi alte informaţii, vom vedea ce decizie vom lua mâine (azi -n.r.) împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a anunţat Florin Cîţu. 

Tot luni, întrebat dacă şcolile ar trebui sau nu să se redeschisă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat: ”O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”.  

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în repetate rânduri, că există ”un interes major pentru redeschiderea şcolilor”, dar a precizat că apariţia noii tulpini de coronavirus impune mai multă prudenţă.  

Cîmpeanu, a anunţat, vineri, că 112.000 de angajaţi în sistemul de educaţie sunt programaţi pentru vaccinare, iar 19.000 s-au vaccinat deja, acestora adăugându-li-se şi 6.000 de medici vaccinaţi în prima etapă, care sunt şi cadre universitare.

Numărul total al angajaţilor din învăţământ, preuniverstar şi universitar, este de 350.000.  

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere, în cazul redeschiderii şcolilor din 8 februarie, asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ din întreaga ţară, vaccinarea personalului din educaţie cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin, stabilirea unei linii suport în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă şi asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online.  

”Atenţie mare la redeschiderea şcolilor! Nu ne permitem nicio greşeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor şi a colegilor noştri”, au transmis sindicaliştii. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 1.313 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, numărul total al îmbolnăvirilor fiind de 730.056. De la debutul pandemiei, 18.402 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat. 

Majoritatea judeţelor sunt în ”scenariul verde”, cu o rată de infectare de sub 1,5 la mie, însă chiar şi în acestea există localităţi unde numărul infectărilor se menţine mare. Judeţele Alba, Botoşani, Braşov, Cluj, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi Suceava sunt în scenariul galben, la fel şi Capitala.

Singurul judeţ în scenariul roşu este, potrivit datelor de luni, judeţul Timiş, cu o rată de infectare de 3,18 la mie.  În plus, Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, confirmarea a încă două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, numărul total ajungând la 20.

Cum e în alte state europene

Sorin Cîmpeanu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că doar trei state din Uniunea Europeană nu au deschise grădiniţe şi învăţământul primar sau nu au luat hotărârea de a o face.

 “Dintre cele 27 de state, doar în trei state: Germania, Danemarca şi Portugalia nu au deschise cel puţin grădiniţele şi învăţământul primar sau nu au decizia de a le deschide în următoarele zile. În acest context ne concentrăm atenţia pentru pregătirea şcolilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (azi – n.r.), decizie care va trebui să fie confirmată de către CNSU şi va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Concentrarea atenţiei se face atât pe protecţie împotriva Covid, cât şi pe protecţie împotriva riscului pericolului de incendii. În acest sens avem în vederea organizarea unei video-conferinţe online în ipoteza în care decizia va fi aceea de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că elevii cu vulnerabilităţi medicale sau cu simptomatologie respiratorie trebuie să aibă asigurat învăţământul online. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale vor preda online. 

“Cu privire la elevii care au vulnerabiliăţi medicale, aceştia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare/învăţare online. A doua categorie, elevii care prezintă simptome, recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei este aceea de a rămâne acasă şi a nu intra în colectivitate, deci învăţarea online. A treia categorie, elevi care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate ca atare şi pentru aceştia vom fi datori să asigurăm învăţare/predare online. Cea de-a patru categorie, profesori care au vulnerabilităţi cronice certificate de către un medic de medicină de familie. Aceştia vor asigura procesul de predare online. A cincea şi ultima categorie specială, profesori care la rândul lor prezintă simptome, care în caz lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul nu are vulnerabilităţi care îl împiedică să fie prezent în şcoală, programul orar va trebui adaptat în aşa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Sursa: news.ro, digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here