Analiștii CFA se așteaptă la o depreciere a leului și un deficit bugetar mai mare decât cel estimat de Guvern

0

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 7,4% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 2,58% pentru orizontul de 12 luni, respectiv februarie 2022 – februarie 2021, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Săptămâna trecută, conform proiectului de buget aprobat în Guvern, ținta de deficit bugetar nu a fost modificată, rămânând la 7,16%, cifră în baza căreia va fi realizat proiectul legii bugetului de stat pentru acest an.

Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte„, a explicat şeful Executivului, Florin Cîțu.

Buget – reducere de cheltuieli. Fără spor de COVID în prefecturi, pensiile nu cresc

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 este +3,6%. Datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%. Anticipaţiile respondenţilor sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029.

Amintim faptul că premierul Floin Cîțu declara, săptămâna trecută, că am putea să intrăm în zona euro după 2024 – 2025 şi să putem să adoptăm moneda euro în 2027 sau 2028.

Cîțu: Sper să intrăm în Schengen anul acesta. Adoptăm moneda euro în 2027 sau 2028

„Este de remarcat faptul ca 63% din participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat. De asemenea participanţii la sondaj anticipează revenirea inflaţiei, 63% dintre participanţi considerând că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni”, se menţionează în comunicat.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here