Când se redeschid școlile? Ordonanță de Urgență pe masa Guvernului, în ședința de astăzi

0

Executivul va discuta astăzi un proiect de ordonanță de urgență referitor la învățământul online, a anunțat, ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, elevii ar putea continua cursurile în regim online, până la încheierea primului semestru, urmând ca din semestrul II, în funcție de mai mulți factori precum vaccinarea cadrelor didactice, măsurile de protecție și rata infectărilor, elevii să urmeze cursurile fizic în unitățile de învățământ.

„Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020”, a anunțat ministrul Educației, într-o intervenție televizată.

Proiectul de OUG despre care vorbește ministrul nu este pus în dezbatere publică nici pe site-ul Guvernului și nici pe edu.ro, site-ul Ministerului Educației. De asemenea, proiectul de OUG nu apare pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului Cîțu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în calitate de ministru al Educaţiei, ca profesor, ca părinte din orice perspectivă, îşi doreşte deschiderea cât mai grabnică a școlilor, însă a subliniat că decizia oficială este influenţată de 3 factori esenţiali, cel mai important factor fiind evoluţia epidemiologică, faţă de care nu trebuie să fim „ipocriți” și să recunoaștem că în perioada sărbătorilor de iarnă nu s-au respectat întocmai regulile de protecție anti-COVID-19, informează Antena3

Luni reîncep cursurile

Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, Semestrul I continuă după vacanța de iarnă, cursurile reîncepând în data de 11 ianuarie.

Vacanța intersemestrială, care urmează vacanței de Crăciun, este de o săptămână și va începe pe 30 ianuarie 2021, pentru a se încheia pe 7 februarie 2021.

Am fost pus în fața unei situații: <Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021>. Am refuzat acest lucru și am spus <Nu>. Îl inițiem până în data de 8 februarie. Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu: „Nu excludem absolut niciun scenariu”

Decizia oficială de redeschidere a şcolilor va fi luată şi în funcţie de măsurile luate de alte state precum şi ceea ce şcolile din România vor raporta cu termen de 11 ianuarie cu privire la estimarea numărului de elevi care s-au aflat în dificultate cu privire la procesul de predare învăţare învătare. Toate aceste date vor fi pe masă în a doua jumătate a lunii ianuarie şi în ultima decadă a lunii ianurie se va lua decizia. Nu excludem absolut niciun scenariu”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

De altfel, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a publicat o informare prin care anunța că își dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

Evoluția epidemiologică – potrivit situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic ce are DISPONIBILITATE de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.

În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).

„Ne dorim derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii”, a anunțat Ministerul Educației.

Ce se întâmplă cu examenele de Capacitate și de Bacalaureat?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „este esenţial” să existe predictibilitate în cazul examenelor naţionale, dar, dacă nu se va putea reveni la învăţământul faţă în faţă, ar putea fi efectuate schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor şi care să compenseze eventuale deficite ce „nu se pot reţine în sarcina elevilor”.

Întrebat dacă ia în calcul renunțarea la examenul național pentru clasa a opta, ministrul Educației a spus că examenele se vor da ca și până acum.

Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai spus Cîmpeanu.

El a spus că îşi doreşte reluarea cursurilor în format clasic şi pentru acţiuni remediale, dar şi pentru pregătirea examenelor naţionale.

„De aceea ne dorim reluarea şcolii în format clasic, pentru a putea avea şi acele acţiuni remediale, pentru a pregăti examenele naţionale aşa cum elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a ştiu că trebuie să se deruleze”, a afirmat Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here