Veste bună pentru bucureșteni. Se deschide o nouă stație de metrou

0

Rețeaua de metrou din București va fi extinsă cu o nouă stație, de data aceasta supraterană. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a semnat, astăzi, contractul de finanțare privind “Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură”, un proiect ce se ridică la o valoare de aproximativ 50 milioane de euro.

Noua stație de metrou va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou  și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje, anunța în toamna acestui an, Primăria Sectorului 4.

Dezvoltarea rețelei de metrou are în vedere o extensie și dincolo de Șoseaua de Centură, astfel încât să putem pune în practică strategia noastră de mobilitate urbană din zona București-Ilfov”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Acest proiect este în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a rețelei de metrou și a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cât și la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Sectorului 4.

În 2019 a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiții, încheiat între Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiții – Metrorex  și Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei.

Valoarea totală de 214,88 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 180 milioane.

Prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se dorește  extinderea rețelei actuale de metrou prin construirea unei noi stații supraterane la standarde europene și îmbunătățirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creșterea ponderii de călători transportați cu metroul și, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea orașului ca urmare a implementării proiectului.

Cum va arăta noua stație

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistența tehnică.

Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, față de o singură linie, cum este în momentul de față) va avea 1,6 kilometri, precum și șase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Șoselei.Berceni, fiind asigurată legatura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieșiri, se va face legatura directă cu parcarea de tip park &ride, care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o stație supraterană, proiectul prevede inclusiv instalație de degivrare a căii de rulare, care să permita exploatarea în condiții de siguranță pe timp de iarnă. Lucrările au ca termen de finalizare 22 de luni de la ordinul de începere al acestora.

“Cu cele 50 de milioane de euro aduse astfel în sector, zona de sud devine punct nodal al înființării hub-ului de business de care avem atâta nevoie. Direct sau indirect, fondurile europene pe care le-am atras vor aduce noi locuri de muncă bine plătite, deci un trai mai bun pentru oameni, începând cu angajații firmelor românești ce vor lucra efectiv la stația de metrou și terminând cu toți cei care o vor  folosi pentru a ajunge mai rapid la serviciu sau unde au nevoie. Nu în ultimul rând, stația de metrou înseamnă reducerea traficului rutier. Mașinile vor fi lasate în parcările pe care noi le-am construit deja în jurul stațiilor de metrou, astfel încât valorile de trafic se vor reduce substantial, fapt ce duce în mod clar la reducerea poluării și la un aer mai curat!” declara, în luna septembrie, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Conform statisticilor, magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here