UPDATE Câți români au fost la vot, în prima oră de la deschiderea urnelor. Peste 7.000 de candidați aspiră la un mandat de parlamentar

0

Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani.

UPDATE: Peste 240.000 de români au votat duminică, în prima oră de la deschiderea secţiilor de votare din ţară, ceea ce înseamnă o prezenţă de aproape 1,31 %. În Bucureşti, prezenţa la ora 8:00 era 1,45%.

Prezenţa în mediul urban este considerabil mai mare decât în mediul rural, diferenţa fiind de peste 40.000 de alegători, conform news.ro.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%.

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din 2019 a fost 47,66% în primul tur, iar la localele de anul acesta a fost 46%. 

În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti.

Cum se desfășoară votul

Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi – duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.

La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59, aceştia primind bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.

În străinătate, se votează pe parcursul a două zile – sâmbătă şi duminică, fiind organizate peste 700 de secţii.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, pentru un mandat de patru ani.

Votează în siguranță. Măsuri împotriva coronavirus

Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, autorităţile au stabilit mai multe măsuri, conform Digi24.ro, valabile pentru alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Măsurile includ purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor utilizate în procesul de vot, dar și distanțarea.

Iată o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie respectate în secțiile de votare:

purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a tuturor persoanelor implicate în procesul de vot
distanţarea fizică de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral
dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral
dezinfecţia sediilor secţiilor de votare
stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare
marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice
dotarea secţiilor cu flacoane cu soluţie dezinfectantă
asigurarea personalului care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare
accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători
alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic
numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here