Colectiv – 5 ani. Multă suferinţă, un stat absent şi un proces neterminat

0

Supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 şi rudele celor 64 de victime se declară profund dezamăgiţi de lipsa măsurilor din partea statului român pentru prevenirea unor astfel de tragedii în viitor. De cinci ani, ei spun aceste lucruri decidenţilor şi transmit sentimentele lor încercate în reţelele de socializare. Au şi dreptate: în chiar ziua de 30 octombrie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că în privinţa răniţilor cu arsuri grave lucrurile „s-au schimbat, dar prea lent”.

El a transmis un mesaj la comemorarea a 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care arată că, „după cinci ani, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent”.

Tot afară e speranţa

„S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării”, a spus Tătaru.

În total, în România, sunt 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi, adaugă ministrul Sănătăţii, mărturisind că suntem nevoiţi să cerem ajutor clinicilor din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită la noi.

El a subliniat că spitalele noastre încă nu au exerciţiul de a raporta în mod transparent infecţiile nosocomiale, care au fost cea mai gravă problemă în cazurile răniţilor de la Colectiv.

Mai mult, ne lipseşte – pe lângă altele – şi o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele.

Promisiuni

Anul acesta, menţionează Tătaru, trebuia să înceapă construcţia celor trei noi centre multifuncţionale de mari arşi, cu bani de la Banca Mondială, dar proiectele au fost „mult întârziate”. Centrul de la Timişoara ar fi cel mai avansat proiect, însă doar pentru documentele de licitaţie pentru construirea clădirii. Alte două centre ar urma să fie la Târgu Mureş şi Bucureşti.

În ziua în care este comemorată tragedia de la Colectiv, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor incendiului. După cinci ani.

Şeful statului a depus, vineri dimineaţă, o coroană de flori la monumentul din faţa fostului club. Un lanţ uman al memoriei pentru Colectiv, cu persoane aşezate din patru în patru metri, va fi format între Curtea de Apel Bucureşti şi fostul club.

Procesul

În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti iar la sfârşitul anului ar putea fi finalizat, mai multe termene fiind fixate până atunci.

Condamnări în primă instanţă: Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare; patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni de închisoare; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii – 12 ani şi 8 luni de închisoare; Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de detenţie; pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani; pompierii George Matei şi Antonina Radu – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare; Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 – opt ani de închisoare; Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Daunele morale cerute sunt de peste 50 de milioane de euro.

Sursa foto: Ascociaţia GTG 3010/ Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here