Utilben, povestea unei companii pornite fără investiții care a ajuns la afaceri de 15 milioane de euro

0

Ruben Marian a început călătoria în domeniul afacerilor în 2006 când a înființat Utilben. A pornit la drum fără resurse, experiență sau sprijin, dar cu o idee grozavă. Fără să dispună de capitalul necesar pentru o investiție în stocuri, a găsit o abordare inovatoare. Prin urmare, a ales să se folosească de marketingul și vânzarea în online, o soluție inedită pentru industria utilajelor la acea vreme.

„Am venit cu un model total diferit față de modelul clasic de comerț cu utilaje. Nu am avut bani să cumpăr nici măcar un singur utilaj pe stoc, de aceea am fost nevoit să inovez. Am venit cu un model de intermediere în comerțul cu utilaje prin care promovam utilajele exclusiv online. A durat 2 ani ca să conving primul client să plătească 100% în avans un utilaj pe care îl văzuse doar în poze din Germania”, își amintește Ruben Marian.

Afaceri cu viziune

În peste 14 ani de existent, UTILBEN a dovedit că se poate face performanță de top și în România. În momentul de față compania are o cotă de piață de 3% și o cifră de afaceri de 15 milioane euro, la nivel de grup, în condițiile în care valoarea pieței de utilaje grele noi și second hand este de aproximativ 2 miliarde de euro în România. 

“Scopul meu este să contribuim la o mare transformare în România prin afaceri făcute cu integritate și caracter. Viziunea noastră este ca într-o zi 1 din 10 utilaje din Europa să fie furnizat de Utilben. Oferim cea mai mare platformă specializată în utilaje din România cu peste 30.000 de utilaje. Avem cea mai mare comunitate a pasionaților de utilaje din România cu peste 60.000 de followeri pe Facebook. Consider că suntem pe drumul cel bun“, arată antreprenorul.

Compania se află astăzi în topul industriei de profil din România, oferind servicii complete în domeniul vânzării, închirierii, service-ului, pieselor de schimb, finanțări, leasing operațional și a licitațiilor. 

Printre realizările companiei se numără și parteneriatul cu Sunward, producător chinez de utilaje industriale, semnat în 2017. În 2 ani au reușit să obțină cea mai mare cotă de piața la utilajele compacte pentru construcții, devenind lideri în România. În 2019 numărul de utilaje de construcții noi Sunward, vândute în România de Utilben s-a triplat față de 2018. Anul trecut, Utilben a primit premiul Best Dealer Award din partea Sunward pentru cea mai rapidă creștere și cea mai mare cotă de piață din țară. 

O nouă direcție

Industria utilajelor din România s-a maturizat. Dacă acum 15 ani clienții achiziționau primele utilaje, acum majoritatea clienților au deja utilaje pe care le înlocuiesc. Dealerii sunt nevoiți să ofere buy-back și să țină utilajele second hand pe stoc. În România clienții caută utilaje fiabile și doresc să obțină cel mai bun raport calitate-preț pentru banii lor. 

Toate aceste aspecte coroborate cu transformarea digitală au motivat echipa Utilben să fondeze un nou start-up românesc inovativ: prima platformă de licitații online și ONLive de utilaje. Colosus este prima licitație de mașini, utilaje si echipamente din România și  își propune să transforme piața echipamentelor second hand din România, prin digitalizarea procesului de achiziții si vânzări utilaje.  

Licitația ONLive este un concept unic în Europa, care  combină avantajele și beneficiile licitației online cu cea live.  Pe platforma online Colosus, fiecare licitație este organizată ca și un eveniment live fără ca să mai fie nevoie să transportăm utilajele de la sediul vânzătorilor.

În cadrul acestei platforme, utilajele se vând prin licitații online, însă cu toate detaliile disponibile. Astfel, utilajele sunt verificate de tehnicieni experți, se creează un raport tehnic detaliat, multe poze și video pentru a prezenta starea cât mai exactă a utilajelor. 

Proiectul a fost lansat în 2018, beneficiind de expertiza unor experți din America. Rick Albin este fondatorul Caterpillar Auction și are peste 20 de ani de experiență în licitații. A fondat și crescut Caterpillar Auction de la un singur angajat la o companie de 150 milioane de dolari.

O strategie adaptată vremurilor

Criza actuală a avut un impact și pe modelul de business Colosus. De la licitațiile ONLive, adică licitații care se derulează online, însă utilajele sunt disponibile fizic, la locația licitației, compania s-a reinventat. Începând cu luna mai a început organizarea de licitații săptămânale online pentru diverse segmente industriale, cum ar fi cele agricole și de construcții. 

Ruben Marian consideră important, în astfel de situații de criză, tăria de caracter și claritatea unui lider: ca să gestionezi eficient perioadele de criză ai nevoie să te concentrezi pe punctele tale forte și să asiguri claritate pentru tine și îndrumare pentru cei din jurul tău. Compania lui caută manageri cu spirit antreprenorial pentru mai multe linii de business: de la Agri Business, Piese, Service și mentenanță, închirieri, Licitația Colosus. Extinderea echipei este un rezultat organic al potențialului de creștere pe care îl are piața de utilaje din România. „Inovația și digitalizarea este parte a procesului de dezvoltare și cheia succesului în industrie, iar schimbările sunt o constantă. Trebuie să ne aliniem la aceste schimbări și să ne focusăm pe atingerea obiectivelor propuse”, încheie Ruben Marian.

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

Studiile în străinătate, o soluție excelentă și în contextul pandemiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here