Primele semne ale crizei economice: Un număr record de români își caută un loc de muncă

0

Site-ul de recrutare online eJobs.ro a anunțat că ultima lună a egalat recordurile în ceea ce priveşte dorinţa românilor de a-şi găsi un loc de muncă, aproape un milion de aplicări la joburi fiind înregistrate pe platformă.

„Cu aproape 1 milion de aplicări la joburi, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani în ceea ce priveşte dorinţa românilor de a-şi găsi un loc de muncă. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidaţi. După o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piaţa muncii, atât angajatorii, cât şi candidaţii au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgenţă, şi unii, şi ceilalţi au reluat procesele de recrutare şi căutare activă a unui loc de muncă. Numai în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe eJobs.ro”, a anunțat platforma de recrutare online.

FMI: Va dura mult mai mult până vom avea o redresare completă din această criză

Joburi la mare căutareDomeniul care a atras cel mai mult atenţia candidaţilor a fost Comerţul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună, urmat de IT / Telecom, Prestări servicii şi Call-center / BPO. Fiecare dintre aceste industrii a depăşit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile.
„Această criză i-a făcut pe candidaţi să fie mult mai atenţi la ce se întâmplă pe piaţa muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiţi pentru orice eventualitate, iar alţii pentru că s-au trezit în situaţia de a rămâne fără job, chiar şi de pe o zi pe alta. Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate şi peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă. Spre deosebire de o perioadă „normală”, acum, candidaţii caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie şi caută cu predilecţie companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Din ce în ce mai mulți tineri vor să munceascăTot în această perioadă a crescut şi numărul candidaţilor foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse 18 şi 24 de ani.

Segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaţilor cu vârste între 25 şi 35 de ani. Peste 150.000 de aplicări au depus şi cei din categoria 36-45 de ani.

„Tinerii au reprezentat categoria de candidaţi pe care această perioadă i-a schimbat cel mai mult, atunci când vine vorba de felul în care abordează piaţa muncii. Până nu demult, aveau suficientă încredere în numărul mare de joburi disponibile în piaţă şi amânau momentul primei angajări chiar până după absolvirea facultăţii sau a masteratului. Acum lucrurile nu mai stau aşa – văd că lupta este destul de acerbă între candidaţi şi nu vor să mai piardă timp. Aş spune chiar că a fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, a mai spus Bogdan Badea.

În acest moment, peste 17.000 de locuri de muncă în România şi în străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.


Bode dă undă verde transportului internațional de persoane. Care sunt condițiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here