Iohannis: Nu se redeschid școlile. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate

0

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că unitățile de învățământ nu se vor mai deschide în acest an școlar. Decizia vine după o evaluare pe care a realizat-o împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri.

“S-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară”, a spus Klaus Iohannis.

Când va veni al doilea val de îmbolnăviri?

Decizia a venit ca urmare a evoluției pandemiei, care nu ar permite o relaxarea măsurilor de distanțare socială.

“Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii”, a explicat Președintele, care a mai arătat și care ar fi riscurile reluării cursurilor. “Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord -, două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore“.

Ce s-a mai luat în calcul

Decizia a fost luată analizând și modul în care au acționat alte state din Uniunea Europeană. “Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple”, a mai spus Klaus Iohannis, repetând anunțul că grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar sau universitar și că se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

“Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a mai precizat Președintele.

Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare, a mai declarat Klaus Iohannis: “Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”.

Președintele a mai arătat că “se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie și situația școlară se încheie”.

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here