Grădiniță „101 Dalmațieni” și grădiniță afiliată Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Sectorul 4 au primit din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) amendă de câte 10.000 de lei și notificare de părăsire a spațiului în care funcționează temporar, a anunțat, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
Cele două grădinițe de stat funcționează în prezent în cele două spații, deoarece la sediile lor se efectuează lucrări de reabilitare.
ANPC susține că în cazul celor două unități nu sunt îndeplinite condițiile de funcționare din cauza amplasării lor la parterul unui imobil de locuințe, ceea ce contravine legislației în vigoare.
„Grădiniță afiliată Școlii Gimnaziale ‘Avram Iancu’ și Grădiniță ‘101 Dalmațieni’ din Sectorul 4 au primit amendă și notificare de părăsire a spațiului în care funcționează”, se arată într-o informare a ISMB.
Potrivit sursei citate, în baza documentelor primite de la cele două unități de învățământ, ISMB va face o solicitare în regim de urgență către Primăria Sectorului 4 pentru găsirea unei soluții.
Baluta nu vede unde este problema
Având în vedere informațiile apărute în comunicatul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) cu privire la suspendarea cursurilor a două grădinițe din sectorul 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări:
- Din punctul de vedere al Primăriei Sectorului, grădinițele (Grădinița Școlii Gimnaziale Avram Iancu și Grădința 101 Dalmațieni) îndeplinesc toate normele necesare funcționării în condiții de siguranță, întrucât pentru noi, siguranța copiilor este prioritatară. În clădirea în care acestea funcționează merg zilnic 421 de copii relocați din fostele sedii aflate în grad de risc seismic 1, clasa I.
- În momentul de față, Sectorul 4 se află în litigiu atât cu Direcția de Sănătate Publică București, cât și cu Oficiul pentru Protecția Consumatorului București, urmând ca în cel mai scurt timp, să fie clarificată poziția reprezentanților celor două instituții cu privite la speța de față. În fapt, procesele verbale emise de instituțiile sus-menționate în ideea suspendarii cursurilor în grădinițe au fost atacate în instanță, așa că aplicabilitatea acestora este suspendată de drept până la momentul în care un complet de judecată se va pronunța în cauză.
- Facem precizarea că la nivelul anului 2016, din cele 26 de clădiri în care funcționau grădinițe, un număr de 14 se aflau în grad de risc seimic 1, clasa I, ceea ce a dus la nevoia indentificării și amenajării unor spații temporare care să găzduiască copiii din aceste unități de învățământ în perioada lucrărilor. Menționăm că lucrările necesare consolidării și obținerii autorizațiilor de securtitate la incendiu nu se pot derula având în interior copii preșcolari.