Militanți pentru drepturile omului, arestați în China

0

Mai mulți avocaţi şi militanţi chinezi pentru drepturile omului au fost interogaţi sau arestaţi în ultimele zile din 2019, în legătură cu o recentă reuniune privind sfârşitul partidului unic în China, au transmis organizaţii neguvernamentale internaţionale, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.ro.

Partidul Comunist Chinez (PCC) nu tolerează nicio ameninţare la adresa autorităţii sale. Partidul a desfăşurat mai multe campanii de arestări împotriva unor potenţiali disidenţi de la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping la sfârşitul lui 2012.

Cea mai recentă campanie de represiune este legată de o reuniune organizată în decembrie la Xiamen (est), unde participanţii au evocat „tranziţia democratică în China”, a declarat Wang Yaqiu, cercetătoare a organizaţiei de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), cu sediul la Londra.

Autorităţile chineze ar profita de perioada dintre Crăciun şi Anul Nou pentru a aresta disidenţi, din cauza acoperirii mediatice mai scăzute din partea presei occidentale în acest interval.

Ding Jiaxi, un avocat exclus din Barou, militant anticorupţie şi partizan al reformelor politice, se numără printre persoanele care au fost reţinute de la 26 decembrie, a precizat asociaţia China Human Rights Defenders (CHRD), al cărei sediu este la Washington.

Cel puţin şapte persoane ar fi fost eliberate la scurt timp după ce au fost arestate şi interogate.

Alte figuri ale disidenţei, precum militantul anticorupţie chinez Xu Zhiyong, fondator al unei mişcări care cere mai multă transparenţă asupra proprietăţilor liderilor politici, sau Tang Jingling, un avocat pentru drepturile omului care a mai fost arestat în trecut pentru subversiune, nu pot fi contactate, conform CHRD.

Contactată de AFP, poliţia chineză nu a răspuns la solicitarea de a comenta informaţiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here