Cum s-a ajuns la alegerea primarilor într-un singur tur: Legea, votată de parlamentarii care în prezent sunt la PNL. Social-democrații s-au opus atunci. Turcan a votat si ea un singur tur

0

Prevederea potrivit căreia primarii se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră după 1989, la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu și dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014. Mulți dintre cei care au inițiat și votat alegerea primarilor într-un singur tur sunt în prezent senatori sau deputați PNL. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia.

Acum PNL spune ca a fost cea mai neconstitutionala decizie.

Guvernul a aprobat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi îşi va angaja răspunderea pe această iniţiativă legislativă, urmând să transmită, luni, Parlamentului, o scrisoare în acest sens, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Am promis, ne ţinem de cuvânt, Guvernul liberal a adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Forma de adoptare a acestui proiect de lege va fi angajarea răspunderii, iar în acest sens Guvernul va trimite o scrisoare, luni, Parlamentului, în care să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de de scrutin”, a declarat Ionel Dancă, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Şeful Cancelariei premierului a precizat, întrebat de jurnalişti, că proiectul de lege nu se referă şi la alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene, ci strict la alegerea primarilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here