România educată, proiect eșuat! În școliile românești se învață mult și prost. Ministrul Anisie, consilier pe educație la Băsescu și Cioloș- nu a făcut nimic concret. Acum spune că nu avem de ce să ne îngrijorăm

0

Rezultatele șocante la ultimele teste PISA, cele care arată nivelul de educație al elevilor. Avem peste 40 la sută analfabeți funcționali. Ce se poate face? Ministrul Educației vrea să regândească testele pe care le dau elevii la nivel național. Astfel, spune ministrul, Monica Anisie, elevii să nu mai fie nevoiți să memoreze comentariile, ci să aibă propria interpretare asupra unui text.

Marian Staș, expert în educație, și Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, au fost invitați în emisiunea Ca’n viață.

Marian Staș a explicat că rezultatele la ultimele teste PISA denotă o stare vegetativă în ceea ce privește capacitatea de a gândi rațional, de raționament logic al elevilor.

Cea mai tulburătoare întrebare pusă de elevi la clasă este, potrivit lui Marian Staș: „Ce înseamnă să rezolvăm o problemă?” Este o deficiență fundamentală de ceea ce înseamnă competență logică. Ce-i premiză, ce-i concluzie, unde-i cauza? Școală publică românească și sistemul PISA sunt lumi paralele. Școala publică românească este proiectată curricular ca profesorii să aibă norme și salarii, pe când filozofia PISA se uită la felul în care copiii funcționează în viață, arată expertul în educație.

Ce este de făcut? De scos sistemul public al Educației din modelul său comunist și adus în secolul actual, este de părere Marian Staș. 

Expertul consideră că soluția pentru sistemul de educație constă în două proiecte – o transformare curriculară autentică și un model de formare pe filieră didactică, altfel de profesori. Pledoaria sa nu este pentru masterul didactic ci pentru licența didactică.

Punerea în practică a acestor propuneri este însă de durată și rămâne o întrebare ridicată de Eugen Ilea, vicepreședinte Federaţiei Naționale a Asociațiilor de Părinți: Ce facem cu generația actuală?

Anisie are 46 de ani si a fost consilier la Cotroceni în mandatul fostului președinte Traian Băsescu și secretar de stat în Guvernul Cioloș. Monica Anisie nu este străină de Ministerul Educaţiei. A intrat în minister în perioada 2011-2012, când a fost secretar general adjunct la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

În perioada 2012-2014 a fost consilier pe educație la Administrația Prezidențială, în mandatul lui Traian Băsescu. După ce a plecat de la Cotroceni, Monica Anisie s-a întors la minister, unde a fost director al Direcției de Inspecție Școlară, în perioada februarie 2014-ianuarie 2016. În 2016, ea a făcut parte din guvernul tehnocrat, unde a fost secretar de stat sub miniștrii Adrian Curaj și Mircea Dumitru.

În 1996 a absolvit cu diploma de Licență, Universitatea București, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, iar în 2008 a luat diploma Master, pe Management educațional, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Are diplomă Master, Integrare Europeana si problematica socială, Facultatea de Științe politice, Sociologie și Relații Internaționl. În 2011 a primit un atestat, OSCINT pentru Management educațional preuniversitar, la Academia Națională de Informații. 

In CV se pare ca a uitat sa treaca sa preda si la o scoala privata germana din Capitala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here