Oameni care au legături cu Dragoș Dobrescu și Frank Timiș au cheltuit banii publici alocați pentru campania electorală a lui Dăncilă. S-a demarat o anchetă

0

Contul candidatului PSD a fost alimentat cu peste 15.9 milioane de lei, dintre care 1.5 milioane de lei reprezentând finanțare privată. Restul sumei provine din subvenția primită de PSD, sau din fondurile proprii ale partidului. Cea mai importantă parte a finanțării a apărut în ultima săptămână a campaniei electorale. Dacă în primele trei săptămâni, Viorica Dăncilă a avut la dispoziție 6.81 milioane de lei, suma s-a dublat în cele șapte zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Subvenția lunară încasată de PSD în 2019 este de peste 11.9 milioane de lei, cea anuală fiind de aproape 144 de milioane de lei.

Liderii PSD se vor reuni miercuri în prima ședință de Comitet Executiv de după demisia Vioricăi Dăncilă. Această ședință vine și în contextul în care președintele interimar Marcel Ciolacu a cerut un audit financiar la partid în urma mai multor nemulțumiri privind felul cum au fost cheltuiți banii în campaniile electorale de la europarlamentare și prezidențiale.

Mai exact, conform unor surse din PSD, nemulțumirea a venit de la Lia Olguța Vasilescu și Radu Moldovan care s-au plâns că s-au cheltuit prea mulți bani cu “oameni care nu au făcut altceva decât să încurce lucrurile”, făcând referire la consultanții de imagine care au avut contracte pentru campania electorală.

Olguța Vasilescu a relatat în ședința CEX un moment tensionat dintre Mihai Fifor și unul dintre consultanți. Aceștia ar fi avut o dispută dură pentru că fostul secretar general nu a vrut să semneze pentru plata unor facturi, după cum a explicat Vasilescu.

Această echipă de consultanți a fost condusă de Anton Pisaroglu, personaj care a îndeplinit în trecut și funcția de consilier al lui Viorica Dăncilă și era creditat drept unii care au contribuit la schimbarea lui Dăncilă și depărtarea de Liviu Dragnea.

Pisaroglu a fost timp de 5 ani șeful securității și protocolului la compania imobiliară Monolit Development a lui Dragoș Dobrescu, după care a lucrat timp de 1 an în Germania ca manager de vânzări la dealerul auto Autohaus Maximilian GmbH.

Potrivit CV-ului său, în 2013, timp de 3 luni, a fost consilier de securitate în Africa, în Burkina Faso, pentru compania minieră Pan African Minerals a controversatului miliardar de origine română Frank Timiș, fișa postului incluzând elaborarea și implementarea de planuri de securitate pentru toate obiectivele companiei, asigurarea protecției pentru inginerii și geologii acesteia, precum și colaborarea cu autoritățile locale, dar și cu misiunile diplomatice românești din zonă.

Celălalt angajator al lui Pisaroglu, Dragoș Dobrescu, este un om de afaceri extrem de discret, dezvoltatorul multor proiecte imobiliare din București. El are reputația unui afacerist extrem de dur. Face parte din așa-numitul Grup de la Monaco, alături de alți oameni de afaceri și politicieni specializați în afaceri cu statul sau în afaceri imobiliare cu proprietăți retrocedate. Din acest grup mai fac parte Puiu Popoviciu, Bebe Ionescu, Bogdan Buzăianu sau Dragoş Săvulescu.

A fost totodată și consilierul Marshall Comins, consultant politic cu afaceri în Rusia. H5 World Strategies SRL, firma de consultanță politică înființată anul trecut de Marshall Comins, s-a implicat în campanii electorale în Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Ucraina, Polonia, Georgie, Nigeria, Kazahstan, Burkina Faso, Camerun, Cambodgia, Franța și Azerbaidjan, printre altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here