Angajații Ministerului de Finanțe știau că va exploda bugetul României, dar au tăcut de frică. Senatul votează astăzi Moţiunea simplă „Guvernare PNL, numele tău este austeritate”

0

Moţiunea simplă „Guvernare PNL, numele tău este austeritate”, iniţiată de 41 de senatori de la PSD, adresată ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, urmează să fie dezbătută şi votată, luni, în plenul Senatului.

„Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat.

Potrivit sursei citate, singura „certitudine” după învestirea Guvernului Orban şi instalarea lui Florin Cîţu la Finanţe „este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie”.

În moţiune se mai afirmă că „indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Naţională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, când a fost tot 3,03%”. Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”.

Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze

Pe de alta parte, ministrul de Finante, Flori Citu a declarat astazi ca guvernul PSD stia de probleme, dar le-a ascuns.

Principalele declarații ale ministrului Florin Cîțu:

Prezint cum au mințit ministrul Eugen Teodorovici și premierul Dăncilă

O notă internă din 28 ianuarie către Ministrul Finațelor, când se elabora proiectul de buget. Noi atunci toți spuneam că veniturile la buget erau supraevaluate. Nota de la Ministerul Finanțelor arată că introducerea în proiectul de buget a unor venituri estimate a fi colectate de ANAF pot conduce la o pierdere potențială de 12 miliarde de lei

În aprilie au apărut primele semne serioase, într-o notă internă privind execuția preliminare: 4,5 miliarde de lei nerealizat față de program. Făpră măsuri suplim urgente există o probabilitate mare de creștere a deficitului bugetar la 4% din PIB.

În iunie continuă deteriorarea execuției bugetare, un nou avertisment: amânarea masivă a plăților sau nerambursarea TVA ar fi inutile fără măsuri suplimentare.

Și Viorica Dăncilă a fost avertizată în iulie și în septembrie de la Ministerul Finanțelor că veniturile sunt sub estimări

Guvernul PSD a știut de la începutul anului că deficitul bugetar se duce la 4% fără măsuri suplimentare. Au mințit tot timpul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here