Supermarket-urile își bat joc de mediu: pungile îngroapă pământul

0

Eco-taxa, obligatorie doar pentru cine vrea. Unii comercianți nu aplică taxa de 15 bani pe pungile subțiri din plastic

Impusă în vară ca o măsură pentru reducerea poluării, ecotaxa de 15 bani pentru pungile subțiri din plastic nu se aplică încă în multe magazine. Ecologiștii susțin că vina le aparține autorităților: au creat confuzie după ce au anunțat că vor adopta clarificări. În replică, oficialii de la Mediu spun că legea este obligatorie pentru toți și pregătesc amenzi.

Eco-taxa de 15 bani a fost introdusă de guvern în vară, printr-o ordonanță de urgență.

Scopul ei este să descurajeze folosirea pungilor de plastic fără mâner care se găsesc mai ales în raioanele de legume-fructe, pentru că sunt o sursă de poluare.

Deși au trecut 3 luni de la introducerea taxei, multe magazine nu o aplică.

Ecologiștii susțin că în piață s-a creat confuzie – mulți comercianți așteaptă ordinul de ministru care stabilește caracteristicile pungilor biodegradabile, pentru care nu se aplică eco-taxa.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Proiectul de ordin al Ministerului Mediului care stabilește ce caracteristici trebuie să aibă pungile pentru care nu se aplică eco-taxa a fost publicat pe site-ul instituției pe 14 august. Dar ordinul nu poate fi pus în aplicare, pentru că nu are cine să-l semneze. Ministerul Mediului nu mai are ministru din 26 august, când ALDE s-a retras de la guvernare„.

Sunt și magazine care au înlocuit pungile de plastic fără mâner cu unele bio-degradabile, scutite de la plată. Totuși, au impus o eco-taxa de 10 bani.

În prezent, 8 din 10 clienți folosesc pungi de plastic când cumpără legume și fructe, arată un studiu. Ambalajele de acest fel ajung la gunoi după ce sunt folosite cel mult jumătate de oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here