Scandalul peștelui congelat de la Selgros ia amploare. Șeful ANPC aduce acuze Direcției Sanitar Veterinare

0

Echipamentele cu care Selgros realizează congelarea peştelui nu respectă standardele româneşti şi europene şi este posibil ca o parte din raioanele de produse congelate din peşte de la acest retailer să fie oprite, a anunțat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

„Echipamentele cu care Selgros realizează congelarea peştelui nu respectă standardele româneşti şi europene. (…) Vorbim de unul din cele mai periculoase produse alimentare”, a afirmat preşedintele ANPC, care a prezentat concluziile unor controale realizate de Autoritate la Selgros.

Acesta a estimat că este posibil ca o parte din raioanele de produse congelate din peşte de la acest comerciant să fie oprite, pentru constatarea repetării abaterilor. 

Horia Constantinescu: DSV impune temperatura în funcţie de anvergura comerciantului

Într-o conferinţă în care a prezentat rezultatele controlului realizat recent la Selgros, Horia Constantinescu, referindu-se la corespondenţa dintre Selgros şi DSV, a menționat că temperatura impusă de Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) comercianţilor de produse alimentare pentru congelarea peştelui este probabil direct proporţională cu anvergura comerciantului.

Președintele ANPC a declarat că produsele din peşte de la Selgros sunt depozitate la o temperatură care ajunge până la 12 grade.

„Rafturile de prezentare a produselor pescăreşti proaspete trebuie să asigure temperatura de depozitare aşa cum a prevăzut-o producătorul: 0-2 grade, maxim 4 grade pentru anumite sortimente. Din măsurătorile şi în urma acţiunilor noastre, temperatura la raft pe o faţă avea zero grade, că stătea pe gheaţă, iar pe cealaltă faţă avea 7 grade, 8 grade, 12 grade. Ce replică operatorul economic? ‘Având în vedere abrogarea ordinului 100, noi nu mai trebuie să îl acoperim cu gheaţă’. Dar ei totuşi încalcă condiţiile de depozitare şi de păstrare pentru a fi pus la dispoziţia consumatorului. Vorbim de unul din cele mai periculoase produse alimentare, după cum ştiţi, ingerarea de peşte în afara termenului sau, popular, stricat, poate avea consecinţe extraordinar de grave asupra sănătăţii şi vieţii consumatorilor. Dar încă un operator economic care pare, conform adreselor şi corespondenţei dintre domnia sa şi Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), pare că beneficiază de alte reguli decât ceilalţi. Dacă sunt retrase cantităţi însemnate de peşte pentru că nu au fost păstrate în mod corespunzător, iată că aici pare că numai autoritatea noastră este cea care citeşte nu printre rânduri actul normativ. Aşa cum cred eu că va fi concluzia acţiunii noastre asupra raionului de peşte al operatorului economic Selgros, parte din aceste raioane vor fi oprite, pentru încălcarea repetată a abaterilor, urmând să solicităm conform HG 700 retragerea avizelor de congelare, de prezentare, de către DSV”, a explicat Horia Constantinescu.

El a acuzat Direcţia Sanitar Veterinar ă că impune standarde diferite în funcţie de dimensiunea comerciantului.

„Întrebarea retorică este dacă suntem singurii care observă că peştele are o temperatură pe o parte, iar pe alta are altă temperatură? Sediul sau numele companiei fac să aibă DSV o abordare diferită? Cred că este direct proporţională cu dimensiunea operatorului economic – cu cât este operatorul economic mai mare, cu atât şi temperatura e mai mare, de aceea ajunge de la -30 de grade la -18 grade Celsius, că dacă vorbim de unul de anvergura lui Selgros, probabil că îl poate congela la temperatura de +4 grade Celsius”, a susţinut preşedintele ANPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here