Iohannis l-a desemnat premier pe Orban. Se duc negocieri pentru echipa guvernamentală. PNL are 94 de voturi, dar are nevoie de 233 de voturi în Parlament

0

Președintele Klaus Iohannis a susținut, cu puțin timp în urmă, o declarație de presă, de la Cotroceni. 

Ludovic Orban trebuie să negocieze cu liderii partidelor din opoziţie cele 233 de voturi necesare pentru votul de investire. În acest moment, alături de liberali poate conta pe cei 13 aleşi de la Partidul Mişcarea Populară, care ar putea primi un portofoliu sau două în viitorul guvern, şi pe sprjinul necondiţionat al celor 17 parlamentari de la minorităţile naţionale.

Viitorul premier are o misiune grea pentru a obține votul de încredere, în Parlament. Toate cele șase formațiuni care au dat jos Guvernul Dăncilă vin cu o listă de condiții, aproape imposibil de îndeplinit pentru noul executiv.

Cei de la USR insistă pentru alegeri anticipate și cer ca într-o săptămână să fie transpusă în lege, inițiativa lor „fără penali”. Iar PMP, PRO România și ALDE vor ca primarii să fie aleși, din două tururi, schimbare pe care UDMR, nu o dorește.

Ludovic Orban trebuie să negocieze cu liderii partidelor din opoziţie cele 233 de voturi necesare pentru votul de investire. În acest moment, alături de liberali poate conta pe cei 13 aleşi de la Partidul Mişcarea Populară, care ar putea primi un portofoliu sau două în viitorul guvern, şi pe sprjinul necondiţionat al celor 17 parlamentari de la minorităţile naţionale.

Marius Pâscan, PMP: ”În momentul în care aceste proiecte vor intra pe agenda Guvernul, eventual protocol de colaborare, vom discuta ce funcţii vor fi puse pentru PMP.”

„Acum puține zile, a trecut moțiunea și a căzut guvernul PSD-ist și e foarte bine așa pentru că PSD, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav. PSD a inhibat dezvoltarea țării și ne-a ținut pe loc. Acest lucru a fost până la urmă constatat de toate partidele de opoziție. Moțiunea a fost un real succes pentru opoziție. După consultări, am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului”, a spus Iohannis.

„Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat e o zi pierdută pentru România”, a mai sspus Iohannis.

„Am decis să desemnez următorul premier al României în persoana președintelui PNL, Ludovic Orban. Așa e democratic corect, așa se va întâmplă”, a spus Iohannis.

„Multe lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de succes. Situația nu va fi simplă și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate. Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupă la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni”, a adăugat președintele.

„Va mulțumesc pentru încrederea acordată. Sunt onorat să-mi asum această responsabilitate în numele PNL și garantez că voi pune toată experiență în slujba servirii interesului public. În acest moment, românii se uită cu speranța. Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi: cinste, competență, integritate. Principalele priorități ale Guvernului sunt: refacerea echilibrelor macro economice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, simplificarea administrativă. Orice zi în întârzierea învestirii acestui guvern înseamnă menținerea în funcție a guvernului Dancila”, a spus Ludovic Orban.

Reamintim că nou premier are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament.

Azi, la Cotroceni au fost chemaţi liderii PMP, ALDE, Pro România şi minorităţile naţionale.

Conform afirmațiilor preşedintelui, se prefigurează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale.

Fiecare dintre partidele care au fost prezente la Cotroceni impune condiţii pentru susţinerea Cabinetului, iar PSD afirmat luni că nu va vota guvernul.Ludovic Orban este premierul susţinut de PNL, fapt afirmat de liderul liberal inclusiv la ieşirea de la discuţiile cu şeful statului. 

Liberalii o țîn din ședință în şedinţă. Sunt presăţi să stabilească lista noului executiv și să decidă cum vor fi comasate ministerele. Cea mai grea misiune este aceea de a se asigura că un guvern minoritar ar obține voturile necesare învestirii.

LISTA MINISTERELOR DIN GUVERNUL PNL

1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Apărării Naționale
4. Ministerul Finanțelor (preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)
5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)
6. Ministerul Dezvoltării
7. Ministerul Justiției
8. Ministerul Agriculturii
9. Ministerul Muncii
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)
12. Ministerul Fondurilor Europene
13. Ministerul Comunicațiilor
14. Ministerul Transporturilor
15. Ministerul Culturii
16. Ministerul Sănătății

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here