Economia românească se pregătește de vremuri tulburi! Politicenii au aruncat in aer inflația

0

Criza politică îi sperie pe investitorii din România. Creșterea inflației, dar și deprecierea monedei naționale sunt două dintre cele mai mari probleme ale companiilor, potrivit unui studiu la care au participat 240 de firme.

Economia românească se pregătește de vremuri tulburi. Într-un context internațional plin de provocări, de la Brexit la războiul comercial dintre Statele Unite ale Americii și China și problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multă neîncredere starea economiei. Potrivit unui barometru de opinie realizat în perioada 1-7 octombrie, 46% dintre investitori cred că economia merge într-o direcție greșită, 39% consideră că drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat să răspundă.

Dacă ne uităm la temerile investitorilor, vedem că primele locuri sunt ocupate de creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar. Tot mai multe companii încearcă să acopere din prețuri problemele pe care le întâmpină, de la scăderea vânzărilor la blocajul financiar generat de neplata la timp a facturilor, creșterea salariilor, forțată de evoluția câștigurilor din sectorul bugetar și preconizata scumpire a utilităților.

Dincolo de aceste temeri, vedem că investitorii sunt tot mai îngrijorați din cauza instabilității politice. Față de începutul anului, acest aspect a depășit, ca importanță pentru investitori, scăderea comenzilor, criza de pe piața forței de muncă și evoluția fiscalității, un semnal că zgomotul politic și consecințele acestuia vin să pună presiune pe mediul de afaceri. Astfel, se accentuează lipsa de încredere în economie. Este foarte important de menționat că la realizarea barometrului nu erau luate în calcul căderea Guvernului Dăncilă și discuțiile privind formarea noului guvern.

Investitorii consideră că autoritățile ar trebui să ia în perioada următoare mai multe măsuri pentru a asigura economiei un climat investițional favorabil. Printre acestea se numără: asigurarea unui cod fiscal predictibil, extinderea infrastructurii de transport și reducerea birocrației administrative. Barometrul Frames privind economia românească a fost realizat în perioada 1 – 7 octombrie 2019 pe un eşantion reprezentativ de 240 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii sau IT.

Cum văd investitorii starea economiei:

46% – se îndreaptă într-o direcție greșită

39% – drumul este unul pozitiv

Principalele temeri ale investitorilor:

67% – creșterea inflației

54% – deprecierea leului

49% – accentuarea blocajului financiar

Ce zdruncină încrederea mediului de afaceri:

39% – instabilitatea politică

Măsuri pentru un climat investițional favorabil:

74% – cod fiscal predictibil

52% – extinderea infrastructurii de transport

45% – reducerea birocrației administrative

32% – acces mai ușor la fondurile europene

29% – servicii de suport informatizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here