Pentru că au îndrăznit să protesteze împotriva OUG 7, Dăncilă a decis să taie banii de la teatre! Marii actori promit că o să iasă în stradă

0

Preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, critică dispreţul oficialităţilor din Ministerul Culturii şi Primăria Bucureşti pentru disponibilizările din teatrele româneşti:„Cultura e aruncată la gunoi de către PSD”. Un protest al artiştilor a fost anunţat pentru duminică, în faţa Guvernului.

Un eveniment „Im-protest în Piaţa Victoriei (chemăm toţi artiştii în stradă)” a fost anunţat pentru duminică, la ora 18.00, în faţa Guvernului, de mai mulţi artişti, printre care se numără Maria Obretin, Vitalie Bichir, István Téglás, dar şi dansatori ca Ioana Marchidan şi Cosmin Manolescu. 

Într-un comunicat dat publicităţii, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, reacţionează la recentele disponibilizări din teatrele româneşti, fie că este vorba despre instituţii din subordinea Ministerului Culturii ori despre teatre coordonate de Primăria Capitalei. „Când nu aduce beneficii electorale, cultura e aruncată la gunoi de către PSD”, spune Gigel Ştirbu.

„Nu erau de ajuns apelurile din presă ale marilor artişti ai teatrelor româneşti că nu au fost plătiţi de câteva luni pentru spectacolele lor, pentru că nu ar fi obţinut un buget suficient de mare de la Primăria Capitalei. Acum, «chiar înainte de vacanţa de vară, li s-a desfăcut contractele de muncă a 50 de angajaţi ai Teatrului Naţional Bucureşti» care se ocupau de proiecţii, sunet, lumini, activităţi fără de care teatrul nu poate functiona, iar multe spectacole nu vor mai putea avea loc, după cum a declarat actorul Marius Manole. În pofida acestora, au fost păstraţi în TNB zeci de oameni inutili, singura «calitate» a lor fiind că au fost angajaţi de către PSD! În concluzie, PSD face ce ştie mai bine: înţesează şi păstrează oameni servili în toate instituţiile publice, necontând valoarea oamenilor angajaţi în prodigioasele instituţii de cultură. Aceste concedieri sau neplăţi ale prestaţiilor actorilor au avut loc în contextul în care atât Guvernul, cât şi Primăria Capitalei au tăiat bugetul institutiilor culturale. Concret, Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca, în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei. S-a ajuns la situaţia gravă ca actorii independenţi au ajuns să îşi cerşească drepturile legale de a fi plătiţi pentru munca lor şi să semnaleze, disperaţi, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autorităţile centrale abilitate”, scrie deputatul Gigel Ştirbu. 

Deputatul acuză partidul din spatele primarului general şi al ministrului Culturii de lipsă de interes pentru acest domeniu în afara campaniei electorale: „iar se dovedeşte, ca şi în anii trecuţi, că domeniul cultural nu reprezintă o prioritate pentru PSD! Doamna Gabriela Firea ne demonstrează că domeniul cultural e bun numai atunci când îi aduce capital de imagine! Nu ne mai conving lacrimile ei de crocodil, când realitatea este că a dus primăria capitalei în faliment din cauza incapacităţii ei de a administra şi de a direcţiona banii publici pe contracte cel puţin dubioase (exemplul achiziţionării autobuzelor turceşti de două ori mai scumpe decât mijloacele de transport în comun fabricate în România, dar la fel de performanţe). Mai mult decât atât, este de-a dreptul revoltător că principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, adică domnul Daniel Breaz, nu dă vreo explicaţie sau nu se străduieşte să gasească soluţii la problemele cu care se confruntă teatrele şi actorii noştri. A devenit o practică obişnuită pentru dl Breaz, politica de a băga capul în nisip, asemenea struţului”, se arată în comunicat. 

Preşedintele Comisiei de cultură solicită de urgenţă o întâlnire a miniştrilor Finanţelor, Culturii şi a primarului Capitalei pentru a debloca această situaţie din domeniul cultural românesc: „Altfel, veţi fi vinovaţi de dezastrul din cultura românească şi de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenţei guvernării din ultimii ani!”. 

„Ce se petrece acum în teatre nu se cheamă concedieri masive, ci destabilizare”, a scris pe Facebook actriţa Dorina Chiriac. 

Este vorba despre „54 tehnicieni din TNB. 31 tehnicieni din ArCub. Sute de actori colaboratori neplătiţi de atâtea luni în absolut toate teatrele. Teatre aflate în faliment. Festivaluri rase complet. Proiecte îngheţate. Toate astea înseamnă vieţi puse în pericol. Concedierea unui singur om afectează existenţa celor de care depinde încadrarea lui în muncă. Familii afectate, colegi rămaşi afectaţi de faptul că nu îşi pot continua activitatea cu echipe ştirbite masiv. Lovitură? Da. De ce nu există conştientizare în opinia publică? Pentru că societatea noastră nu înţelege importanţa manifestării culturale în viaţa sa. Nu găseşte importantă spiritualitatea sa individuală hrănită prin teatru. Teatrul nu e o nevoie imediată. Arta nu e o utilitate. Arta e despre sinele omului, iar asta e ceva ignorat de mai bine de o sută de ani”, a scris actriţa. 

La finalul unui spectacol istoric, „Viforul”, actorii Teatrului Naţional au apărut pe scenă purtând banderole în semn de protest pentru situaţia din TNB. 

„Purtăm aceste banderole, după cum vedeţi, pe mâini. Ne cerem scuze scenografilor că nu am anunţat că o să stricăm costumul. E forma noastră de protest pentru ce se întâmplă în momentul ăsta în cultura noastră şi ce se întâmplă în ţara noastră. După cum ştiţi, s-au tăiat foarte mulţi bani de la teatre şi de peste tot de unde se face artă. Poate că ăsta e şi un scop ascuns. Dar nu ar fi atât de groaznic că am primit doar 30% din buget şi că nu mai putem face nicio producţie, asta nu înseamnă nimic, pe lângă faptul că ieri, 50 din colegii noştri au fost daţi afară. Sigur, că noi suntem aici ca să ne vedem, dar în spatele nostru sunt foarte mulţi oameni care muncesc pentru noi, oameni fără de care acest teatru nu ar funcţiona, oameni pentru care teatrul înseamnă la fel de mult ca şi pentru noi. Cincizeci de oameni au fost daţi afară, li s-a desfăcut contractul de muncă înaintea vacanţei de vară. Rugăm, pe această cale, dacă ne aude cineva, de la Ministerul Culturii şi toţi cei implicaţi care îi pot ajuta pe aceşti oameni, să deblocheze acele posturi. Sunt posturi care există şi, dacă s-ar debloca acele posturi, aceşti oameni ar putea fi angajaţi. Pentru teatru nu ar costa mare lucru, ar fi în regulă pentru toată lumea, Ministerul Culturii, Guvernul României. Altfel, să ştiţi că Teatrul Naţional este blocat. Fără aceşti oameni nu mai funcţionează nicio sală. «Pădurea spânzuraţilor», multe spectacole, nu vor mai putea avea loc pentru că au fost daţi afară oameni care se ocupau de videoproiecţii, de sunet, de lumini. Fără aceşti oameni, teatrul nu o să poată funcţiona, noi n-o să putem funcţiona fără ei”, a fost şi apelul lui Marius Manole, după spectacolul „Viforul”, din finalul stagiunii, pe scena TNB. 

La rândul său, Mihai Călin a vorbit la finalul ultimei reprezentaţii din stagiune cu spectacolul „Orchestra Titanic”: „Vă aşteptăm din septembrie în noua stagiune a Teatrului Naţional. Voiam să vă spunem şi să tragem un semnal de alarmă, prin dumneavoastră şi prin alte metode, direcţiei Teatrului Naţional, Ministerului Culturii, Ministerului de Finanţe şi primului ministru al României, că ne aflăm într-o situaţie foarte grea care riscă să devină dramatică. De două zile, nu ştim lucrurile în detaliu, dar probabil, din cauza unor tăieri de buget în cultură situaţia a devenit foarte grea şi colegii noştri, 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Naţional, care sunt angajaţi colaboratori printr-o firmă externă sunt daţi afară”. 

Miercuri, şi regizorul Radu Afrim anunţa, într-un mesaj publicat pe Facebook: „Azi au fost daţi afară din Teatrul Naţional Bucureşti zeci de tehnicieni (maşinişti, luminişti, oameni de la sunet, video, cabiniere, recuziteri etc). Adică fix oamenii necesari facerii şi păstrarii unor spectacole (într-un teatru cu 6 săli). Există în TNB zeci de oameni inutili despre care de câte ori întreb «cu ce se ocupa asta?» nimeni nu ştie să-mi răspundă. Sunt sigur că de aceştia nimeni nu s-a atins. Aşa cum nu s-a atins nici de actorii angajaţi care nu joacă de ani de zile nimic, dar iau salarii uriaşe. Sistemul nu e ok, nu e ok deloc, sunt sigur ca infecţia asta se va extinde şi la celelalte teatre, deja e dificil de tot să scoţi în România un spectacol de care să nu-ţi fie ruşine din punct de vedere tehnic, care să sune şi să arate cât de cât european. Ce e de făcut? Pe cine interesează?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here