Afacerea sticla. Cine câștigă din aruncarea borcanului la gunoi

0

Sticla, un ambalaj 100% reciclabil, ajunge, mai nou, pe străzile din România. La gunoi, nu la reciclare! Centrele de colectare refuză să mai adune sticle și borcane de la populație, pentru că nu mai primesc bonificaţii. Noile reguli promovate de autorităţi au creat, practic, un blocaj. Nici magazinele, nici centrele de colectare private nu mai primesc ambalaje din sticlă. Asta în condițiile în care România este și așa codașă în Europa la reciclare!

Oamenii care obișnuiau să predea contra cost sticle și borcane la centrele de colectare sunt acum refuzați.

Ambalajele reciclabile nu mai sunt cumpărate pentru că au dispărut bonusurile acordate de producători, iar cei care fac colectarea ar ieşi în pierdere.

Constantin Damov, președintele unei companii specializate în colectare și reciclare: „Centrele de colectare nu mai au acces la acoperirea cheltuielilor prin subvenţii sau bonificaţii. Aveau o valoare în jurul a 100-150 de euro pentru tona de material colectată și transportată la reciclare. Achiziţia de sticlă în mod comercial nu mai poate fi practicată„.

Nu mai funcționează nici multe dintre punctele de colectare din parcările mall-urilor și ale hipermarketurilor. Telespectatorii TVR au semnalat acest lucru, nemulțumiți că trebuie acum să arunce sticlele, în loc să le predea pentru reciclare.

Blocajul a apărut după ce legea a fost schimbată, iar subvențiile pentru reciclare sunt direcționate exclusiv către firmele de salubritate.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu atrag atenţia că multe dintre aceste firme sunt ale primăriilor.

Călin Pop, expert, Asociația Ecoteca, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: „Este în vigoare o reglementare prostească, care a intrat în vigoare dee la 1 ianuarie 2019, fără să țină cont de niciun fel de realități românești. Practic, s-a instituit un fel de monopol pentru firmele de salubritate ca să facă colectare separată„.

Pentru moment, în lipsa punctelor de colectare, oamenii sunt nevoiți să lase sticlele pe unde pot, chiar și pe stradă, în speranța că vor fi ridicate de companiile de salubritate.

Contactați de Știrile TVR, reprezentații Ministerului Mediului, autoritatea de reglementare în domeniu, nu ne-au trimis niciun punct de vedere până la difuzarea acestei știri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here