Mâncăm legume mai scumpe din cauza ANAF. Transportaorii: fiscul se face că verifică

0

Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. solicită public Guvernului României să găsească o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerțul cu legume/fructe care să nu afecteze activitatea de transport mărfuri și contractele cu beneficiarii ce nu se află în categoria celor cu risc ridicat. 

Sute de camioane, încărcate cu fructe și legume, stau zeci de ore la descărcare, așteptând apariția reprezentanților ANAF pentru operațiuni de desigilare și verificare și asta din simplul motiv că angajații A.N.A.F. nu fac față situației.

Transportatorii ce prestează servicii specifice sunt puși astfel în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-și putea programa activitatea în timp util, țînând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi “eliberat” pentru o nouă cursa. 

F.O.R.T. consideră că metodă de control aleasă de A.N.A.F. nu este adaptată sub nici o formă contextului operațional specific transportului de mărfuri perisabile și conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât pentru clienții acestora.

Din păcate, nici de această dată, Federația Operatorilor Români de Transport, nu a fost consultată în vederea găsirii unei metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje cu toate că, în nenumărate rânduri și de fiecare dată în luările de poziție oficiale, și-a arătat întreagă deschidere pentru colaborarea cu autoritățile de stat pentru lupta cu activitatea de comerț ilicit.

F.O.R.T. susține ideea controlului cu caracter permanent realizat însă prin sondaj la nivelul trasabilității bunurilor de consum comercializate de agenții economici ce intră în categoria “cu risc ridicat” și solicită A.N.A.F. să reconsidere urgent modalitatea de acțiune aleasă pentru a evita pierderile suferite de operatorii de transport.

Totodată F.O.R.T. reamintește autorităților de control faptul că în comerțul ilicit cu legume/fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea < 3,5 to, nelicențiate pentru activitatea de transport care tranzitează zilnic, nestingherite, granițele României comercializand 100 % “la negru” produsele în piețe fără a deține acte de proveniență sau de însoțire a acestora, iar un exemplu concret în acest sens  este chiar piață “Pucheni” din zona Ferentari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here