Ioana Stoica, lider sindicat RADET: oprirea căldurii și a apei calde ar fi o încălcare a legii

0

După pronunțarea falimentului RADET de către judecătorul sindic, alaltăieri, zvonurile au început să circule prin București. Unul dintre aceste zvonuri este acela că salariații RADET vor rămâne șomeri, potrivit bucurestifm.ro

Nu rămâne nimeni pe drumuri!

Toți salariații RADET vor fi preluați, cu toate drepturile lor actuale, de către noua Companie Municipală Termoenergetica. Consiliul General al Municipiului București a aprobat, deja, o hotărâre în acest sens, a declarat Stoica pentru București Fm.De altfel, din cei aproape 7000 de oameni care lucrau la RADET, în anii ’90, au mai rămas, acum, sub 3000 de angajați, în condițiile în care rețeaua de transport și distribuție a energiei termice este mai veche și mai uzată. Este mult de muncă, pentru a menține sistemul în funcțiune, iar tinerii din afara sistemului nu se înghesuie să se angajeze la RADET, pentru că este muncă în condiții foarte grele, explică șeful sindicaliștilor de la regia de termoficare bucureșteană.

Oprirea căldurii ar fi o încălcare a legii!

Un alt zvon care începea să circule prin București este acela potrivit căruia, ELCEN ar urma să oprească livrarea agentului termic, din cauza pretinsei neachitări de către Primăria Capitalei a unor sume de bani.Liderul Sindicatului Liber RADET spune că, din punct de vedere legal, ELCEN nu poate opri furnizarea energiei termice, atâta timp cât nu sunt îndeplinite condițiile legale. Astfel, potrivit art. 117 din Regulamentul pentru furnizarea și utilizarea energiei termice aprobat prin HG 425/1994, furnizarea agentului termic nu poate fi oprită decât dacă timp de trei zile consecutiv, între orele 20:00-06:00, se înregistrează temperaturi medii ale aerului exterior de +10°C, a explicat pentru București Fm Ioana Stoica.Șefa sindicaliștilor de la RADET mai spune că cei care nu doresc să mai primească căldură pot opri vanele de la subsolurilor blocurilor. Dar, cei care asigură serviciul public de încălzire în sistem centralizat, ELCEN și RADET, sunt obligați să asigure continuitatea serviciului, până la îndeplinirea condițiilor legale, spune Stoica.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, miercuri, intrarea în faliment a RADET. Falimentul RADET anulează de facto toate eforturile şi acţiunile întreprinse până în prezent de către ELCEN, a declarat administratorul judiciar al RADET, evidenţiind că, în prezent, cadrul creat de acţiunile PMB este, în prezent, unul predispus la blocaje şi întârzieri semnificative.

Avocatul Gheorghe Piperea, administrator juridic la RADET, a confirmat, la Antena 3, informaţia, spunând ironic că ar trebui să-i mulţumim pentru asta Ministerului Energiei. „Eu aş fi vrut să vă dau o veste bună şi nu una atât de proastă. Dacă nu reuşim suspendarea efectelor la Curtea de Apel, mâine şi luni, atunci, în termen de zece zile, toată activitatea se opreşte, se ridică licenţele şi urmează că serviciul public de energie termică să fie preluat de Primarie.

Vrem să „mulţumim” pentru asta Ministerului Energiei, care a dat mandat expres celor de la ELCEN să voteze pentru faliment, iar acest lucru s-a susţinut cu tărie în Adunarea creditorilor şi în faţa judecătorului dacă primăria Bucureştiului nu îşi asumă, în locul RADET, obligaţia de plată pentru 1,1 milioane de lei. Primăria nu şi-a asumat o astfel de obligaţie, că nu i se permite de legislaţie, ar fi fost ajutor de stat. Noi am încercat să arătăm că acest vot pentru faliment este autodestructiv şi pentru ELCEN şi să demonstrăm că nu e vorba doar despre Primărie sau de Ministerul Energiei, aici, nici de chestiuni politice, ci este vorba despre consumatori, dar judecătorul este suveran. A decis trecerea la faliment. Legea spune că ai nevoie de cel putin 30% din totalul creditorilor, iar ELCEN reprezintă mai putin de 97%. Practic, judecătorul nu a avut de ales”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here