Horezu, capitala ceramicii românești, sufocată de ceramică din Bulgaria și chinezării

0

Orașul Horezu, localitatea turistică cu două obiective aflate în patrimoniul UNESCO, a ajuns să fie sufocată de tarabe ca în Niro-Europa. Mai grav, au apărut tarabele unde se vinde ceramică din Bulgaria și care este etichetată cu denumirea Horezu, inducând în eroare turiștii.

Locuitorii spun că edilii nu fac nimic de frică că nu vor mai fi aleși primari, de aceea îi lasă pe comercianți să își înșire pe stradă plastice, batice și chiar lenjerie intimă.

Asociația Cultural Turistică Oltenia de sub Munte trage un semnal de alarmă și cere autorităților locale să ia măsuri, având în vedere că localitatea are o însemnătate cultural-istorică deosebită.

Horezu este, fără drept de apel, capitala ceramicii românești. Așa că o vizită aici ar trebui să înceapă într-un atelier de olărit. Totodată, în anul 2012, UNESCO a decis, în cadrul celei de-a şaptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfăşoară la Paris, în perioada 3 – 7 decembrie, înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial.

Astfel, potrivit UNESCO, „tehnicile, arta şi cunoştinţele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunităţii din Horezu şi Olari; înscrierea meşteşugului ceramicii de Horezu în lista reprezentativă a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alţi meşteşugari din alte zone în scopul promovării respectului pentru diversitate culturală şi creativitate umană; măsurile propuse pentru creşterea promovării, cercetării şi transmiterii meşteşugului demonstrează angajamentul diferitelor asociaţii de meşteşugari şi autorităţi locale pentru păstrarea acestei competenţe; olarii din Horezu şi autorităţile locale participante la procesul de nominalizare şi-au dat acordul pentru o informare gratuită, prioritară şi completă în vederea înscrierii acestui element în patrimoniul UNESCO; meşteşugul ceramicii de Horezu este inclus în moştenirea culturală intangibilă a României, aflată sub autoritatea Comisiei Naţionale pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, iar cei ce îl promovează şi îl practică au oferit informaţii pe toată durata pregătirilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here