DOCUMENT EXCLUSIV. RADET este în faliment. Decizia nu este definitivă

0

RADET a intrat oficial în faliment. Astăzi, instanța a decis să respingă planul de reorganizare al Regiei și să bage în faliment Regia care livrează apă caldă și căldură. 

Sentina nu este definitiva. Ea poate fi atacata cu apel , in termen de 7 zile de la comunicare prin publicare in BPI, ce se va depune la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII -a Civila.

Reprezentanții  liberali din CGMB și ai Primăriei Capitalei spun că deciza nu va afecta populația Bucureștiului prin serviciul de alimentare cu energie termică și vor fi preluați toți salariații, așa cum este prevăzut în hotararire Consiliului General de înființarea a societății Termoenergetică.

Potrivit reprezentanțiilor Primăriei, în următoarea perioada toți angajații RADET vor fi trecuți pe nouă companie municipală Termoenergetică, această fiind nouă entitate care va prelua serviciul de distribuție al apei calde și a căldurii în Capitală.

Potrivit experților consultați de ziariștii noștri, nouă companie Termoenergetică va putea accesa fonduri europene și va putea face investiții în modernizarea sistemului SACET.

Potrivit deciziei instanței, lichidatorul judiciar provizoriu va fi Rominsolv.

Cine a falimentat READET-ul …

Situația economico-financiară grea a RADET s-a datorat, în primul rând, legislației împovărătoare care punea regia de termoficare bucureșteană în imposibilitatea de a achita facturile la timp.

Astfel, potrivit legii, RADET trebuia să plătească facturile către ELCEN la 15 zile, în timp ce încasa de la populație la 45 de zile. De aici, rezultă o întârziere de 30 de zile, care nu putea fi acoperită și care ducea la acumularea de penalități.

La această s-a adăugat un ordin al ANRE care prevedea că, în relațiile dintre RADET și ELCEN, mai întâi se vor încasa penalitățile și, abia apoi, facturile. Astfel s-a ajuns la situația că, din datoria istorică a RADET către ELCEN, de 3,7 miliarde de lei, mai mult de jumătate să o reprezinte penalitățile.

Prin această inginerie financiară, s-a ajuns la acumularea unei datorii imense, care nu putea fi plătită, la situația dezastruoasă, în care regia de termoficare bucureșteană a funcționat ani de zile cu conturile blocate în proporție de 100% de către ELCEN, explică șefa sindicaliștilor de la RADET.

Mai mult decât atât, în vreme ce ELCEN a obținut, an de an, majorări de tarif de la ANRE, regia de termoficare nu a putut beneficia de o majorare de tarif vreme de aproape 10 ani. Iar, că să pună bomboană pe colivă termoficării, Primăria Capitalei nu a plătit ani de zile întreaga subvenție asumată la căldură furnizată populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here